Na hlavný obsah

Susedov smrek im už roky poškodzuje dom, majiteľ stromu ani obec problém neriešia

Vysoký smrek sa stal predmetom dlhoročného susedského sporu.

Susedov smrek im už roky poškodzuje dom, majiteľ stromu ani obec problém neriešia
Smrek na hranici dvoch pozemkov. Foto: RTVS

Ak strom, hoci krásny a zdravý, ohrozuje majetok a bezpečnosť ľudí, zákon káže ho odstrániť. Toto však neplatí v Lehniciach, kde už sedem rokov bojuje majiteľka domu so susedmi a vedením obce, ktoré nekoná. Vysoký smrek poškodzuje jej dom a stal sa predmetom dlhoročného susedského sporu.

„Chcela som žiť na Žitnom ostrove, pri Maďaroch. A hlavne sme chceli mať veľkú záhradu,“ povedala majiteľka domu Szidi Tobias.

Pani Tobias s manželom si pred viac ako 20 rokmi kúpili v Lehniciach pozemok so starým zemianskym domom, ktorý zrekonštruovali. „Tu bol marhuľový a broskyňový sad. Toto je vyše 100-ročný dom. Dali sme do toho veľkú lásku,“ uviedla majiteľka domu.

Pred niekoľkými rokmi pani Tobias stratila manžela. Odvtedy musí sama riešiť aj nečakané situácie v susedských vzťahoch.

„So susedmi máme dlhoročný konflikt, práve o tom, že v bezprostrednej blízkosti nášho domu majú zasadené porasty a rastie tam jeden vysoký ihličnatý smrek,“ prezradila pani Tobias.

Strom na hranici dvoch pozemkov

Smrek ktorý dnes rastie na dvore u susedov Košárovcov zasadili ešte pred viac ako 60 rokmi na hranici dvoch pozemkov. Dnes dorástol do výšky približne 18 metrov.

„Áno, oni rastú pomalšie ako klasické smreky. Má šancu a tendenciu, keď bude mať vhodné podmienky bude určite ešte väčší. Bude ale aj hrubnúť, čiže sa bude približovať k stavbe,“ informoval arborista Michal Zelenák.

„V čase búrky a vetra to je také, ako keby vám niekto chodil po streche a kladivom búchal do škridle,“ opísala majiteľka domu.

„Dobre, možno búchali tie konáre. Netvrdím že nie, keď som tam nebol,“ uznal sused Koloman Košár.

Dom nemá hlboké základy

Zrekonštruovaný dom je vlastne bývalou kúriou, ktorá však nemá hlboké základy. Strom ich dnes môže svojimi koreňmi poškodzovať. „Bol tu na návšteve odborník statik a on si všimol ten smrek. Vtedy nás na to upozornil, že toto nie je dobré, lebo je veľmi blízko vášho domu,“ uviedla pani Tobias.

„Keď sú základy pevné, betónové, oceľové, strom nevie do toho ísť. Pokiaľ sú ale chabé a nejakým spôsobom mu nekladú veľký odpor, tak tam pôjde a bude ich aj ďalej poškodzovať,“ informoval arborista.

„Tým pádom sa narúša statika, sú viditeľné praskliny v interiéri,“ vyhlásil advokát majiteľky domu Peter Vilhan.

V roku 2019 dala majiteľka domu vypracovať statický posudok, ten odporúčal strom vyrúbať. „Z ktorého sa susedia vysmiali. Vzťahy sa, samozrejme, zhoršili, absolútna nedôvera, neúcta, neslušnosť, netolerancia,“ uviedla majiteľka.

Pani Tobias žiadala susedov, aby konáre stromu orezali a odstránili porasty pri jej dome, ktoré spôsobujú vlhnutie stien. „Obrátili sme sa na obecný úrad, podali sme žiadosť o výrub. Starosta zorganizoval stretnutie na ich dvore, aj s mojimi právnikmi,“ povedala.

„Vykonali sme tam niekoľko miestnych šetrení, snažili sme sa prirodzeným ústnym spôsobom dosiahnuť zmier medzi sporými stranami. Obec Lehnice, na základe ústnych oznámení, už v roku 2019 objednala dendrologický prieskum na zistenie stavu smreku. Závery boli, že strom je zdravý, má dobrú vitalitu a dendrológ navrhol zväčšiť vzdialenosť medzi strechou a konármi maximálne do 1,5 metra,“ zaznelo vo vyhlásení starostu obce Lehnice Františka Szitásiho.

Korene sa rozrastajú pod domom

Konáre však naďalej ležali na streche, šišky aj ihličie upchávajú odtoky. Korene vysokého smreku sa rozrastajú pod domom. „Výzvy pre susedov neplatili. Obrátila som sa na ministerstvo životného prostredia. Tam mi právnička poradila, že to, čo leží na mojej streche mám právo odpíliť,“ uviedla majiteľka domu.

V roku 2023, ešte pred vegetačným obdobím sa tak stalo. Prístup ku stromu im však sused zo svojho dvora neumožnil. Arborista musel pracovať na vysokozdvižnej plošine.

„Prebiehalo s obrovským cirkusom,“ popísala pani Tobias. „Pozrite si na ten strom, pozrite sa čo spravila. Voľakedy bol veľmi pekný ten strom, plno vtáčikov tam bolo,“ oponoval sused.

„Podali na mňa sťažnosť na ministerstvo životného prostredia, že som poškodila strom a že ich to teraz ohrozuje,“ povedala pani Tobias. „Pokiaľ odstraňovala konáre alebo korene zo svojho pozemku, za takéto konanie nemôžte dostať pokutu,“ vyhlásil nezávislý advokát Milan Ficek.

„Na pomyselnej miske váh nemôže byť ochrana jednej dreviny vyššie ako ochrana nehnuteľnosti, v ktorej žijú ľudia,“ uviedol advokát majiteľky domu.

„Vy máte právo rozhodovať ako vlastník pozemku, že čo na tom vašom pozemku bude,“ dodal nezávislý advokát.

Problém aj s bránou

V tomto prípade sa to však týka aj stĺpu elektrickej vstupnej brány susedov. „Je v podstate prilepený o stenu rodinného domu mojej klientky,“ informoval advokát. Majiteľka domu povedala, že susedia už dostali výzvu od obecného úradu, že do 60 dní to musia odstrániť.

Rozhodnúť o strome je však komplikovanejšie. „Náš názor je taký, že výrub stromu môže vykonať výlučne vlastník pozemku, na ktorom predmetný strom rastie. Pán Košár odmieta odstránenie akéhokoľvek porastu na svojom pozemku,“ vyjadril sa starosta obce.

„Pokiaľ teda vlastník pozemku alebo sused nechce, tak je možné to riešiť jedine cez súdne konanie,“ skonštatoval nezávislý advokát.

Zlyháva komunikácia

Pán Košár však pred kamerou naznačil, že sám so sebou sa už dohodol. S výrubom stromu súhlasí.  

Zdá sa, že tu zlyháva komunikácia nielen medzi susedmi, ale aj medzi obcou a pánom Košárom. Ak strom ohrozuje bezpečnosť a majetok, podľa zákona je výrub možné realizovať zrýchlene a bez výrubového konania.

„V súvislosti s týmto boli obidve strany oboznámené s možnosťami výrubu,“ informoval starosta obce. O výrube stromu však dodnes majiteľku domu nikto neinformoval. „Ona to celé začala. Tak nech sa páči, nech si dá sama na svoje náklady vyrezať strom,“ vyhlásil sused.

Hrozba súdneho konania

Urastený smrek je v tom nevinne. Zasadili ho však na nesprávnom mieste. Napriek tomu, že poškodzuje jej majetok, majiteľka domu nemá dnes k nemu prístup, rovnako ako ku svojej stene na dvore susedov. Nemôže si ani vyčistiť rínu od šišiek.

„Sused vám vždy musí umožniť vstup v nevyhnutnej miere a nevyhnutnom rozsahu na pozemok, aby ste mohli obhospodarovať svoju stavu. Pokiaľ s tým sused nesúhlasí, vy sa cez súdne konanie dokážete dostať k vstupu. Potom vám sused bude musieť nahradiť trovy konania,“ vyhlásil nezávislý advokát.

„Asi to skončí na súde. Nechcem od nich nič, čo nie je v mojom práve. Je to vyčerpávajúce a nepochopiteľné, že niekto nechce ustúpiť a robí niekomu to, čo by nechcel, aby mu robili druhí,“ skonštatovala majiteľka domu. Sused tvrdí, že s majiteľkou domu nemá žiadny spor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko