Na hlavný obsah

Poslanci zasadnú po necelých dvoch mesiacoch. Takéto zákony sa chystajú predložiť koaliční či opoziční predstavitelia

Pripúšťajú spoluprácu naprieč politickým spektrom.

Poslanci zasadnú po necelých dvoch mesiacoch. Takéto zákony sa chystajú predložiť koaliční či opoziční predstavitelia
Ilustračná snímka poslancov Národnej rady SR. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR zasadnú v utorok (16. 4.) po takmer dvoch mesiacoch. Na programe je takmer stovka vládnych aj opozičných návrhov. Oba tábory hovoria o svojich legislatívnych prioritách. Pripúšťajú aj spoluprácu naprieč politickým spektrom.

Koaliční predstavitelia tvrdia, že sa zhodli na všetkých vládnych návrhoch. „Je tam zákon o verejnom obstarávaní, ktorý sa dlho očakával. Som z presvedčený, že bol veľmi potrebný pre to, aby sme dokázali čerpať aj prostriedky z plánu obnovy a z eurofondov,“ uviedol poslanec Ján Richter (Smer-SD).

„Asi najmedializovanejší bude zákon o televízii, resp. o Slovenskom rozhlase a televízii. Potom fond na podporu umenia. Máme ešte jeden zákon kultúrnych národnostných menšín,“ priblížil poslanec Roman Michelko (SNS).

Situáciu v parlamente sledovala redakcia RTVS a redaktor Jakub Horáček. Pozrite si ich reportáž zo Správ RTVS:

Spolupráca koalície s opozíciou

Opozičné strany hovoria, že majú ochotu spolupracovať s koalíciou a podporiť vládne zákony, ktoré budú považovať za prospešné pre ľudí. Samy predkladajú na aprílovú schôdzu vyše 40 zákonov.

„Aby sa daňové priznania automaticky predvypĺňali na základe všetkých dát, ktoré štát má už dnes dispozícii,“ uviedol poslanec Martin Dubéci (Progresívne Slovensko). „Predložila som opäť návrh na interrupčnú tabletku,“ dodala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Martina Holečková (KDH) predkladá návrh zo sociálnej oblasti, vďaka ktorému by sa nemal krátiť príspevok na opatrovanie.

„Aby 200 eur na dieťa trvalo aj naďalej, aby to neskončilo týmto rokom. Chceme tiež navýšiť mesačné príspevky o 200 eur pre rodičov, ktorí majú zdravotne ťažko postihnuté deti,“ doplnil poslanec Michal Šipoš (hnutie Slovensko).

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) avizuje, že SNS je pripravená podporiť aj niektoré návrhy opozície.

„Povedali sme koaličným partnerom, že si ich naštudujeme. Či pri niektorých zákonoch nepožiadame o zelenú kartu, že sme mohli hlasovať za ako poslanci SNS alebo si ich osvojíme a v budúcnosti ich predložíme my,“ vysvetlil Taraba.

Dohoda národniarov s KDH

Dohoda sa črtá medzi národniarmi a kresťanskými demokratmi. Minister životného prostredia Tomáš Taraba podľa Romana Michelka upraví zákon o regulácii medveďov s pripomienkami KDH. To navrhuje napríklad odstránenie administratívnych prekážok pri odstrele medveďa.

„Myslím si, že regulácia medveďa v ústavnom zákone nie je potrebná. Preto sme prišli s vlastnou iniciatívou a s vlastným návrhom, ktorý sme ponúkli vládnej koalícii. Máme prisľúbené, že vláda tento návrh prejde a zohľadní,“ uviedla Holečková.

„Keď príde dobrý zákon, nemáme problém s tým, kto to dal. Samozrejme, budeme rokovať. Ak má predkladateľ reálny záujem, aby zákon prešiel, tak treba komunikovať a dohodnúť sa,“ povedal Roman Michelko. Poslanci by mali zvoliť aj nového člena súdnej rady.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko