Na hlavný obsah

Spojené štáty posielajú na Blízky východ posily. Obávajú sa iránskeho útoku na Izrael

Washington je kľúčovým spojencom Izraela.

Spojené štáty posielajú na Blízky východ posily. Obávajú sa iránskeho útoku na Izrael
Izrael útočil na iránsky konzulát v Sýrii, zahynul aj iránsky generál. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (12. 4.) oznámili, že posielajú posily na Blízky východ. Zvyšujú sa totiž obavy, že Irán by mohol čoskoro podniknúť útok na Izrael. Informuje o tom tlačová agentúra AFP

„Presúvame do regiónu ďalšie materiály, aby sme posilnili regionálne odstrašujúce prostriedky a zvýšili ochranu amerických síl,“ uviedol predstaviteľ amerických ozbrojených síl vo Washingtone, ktorý je kľúčovým spojencom Izraela.

Biely dom predtým v piatok uviedol, že iránske vyhrážky odvetou proti Izraelu po útoku v Sýrii, kde prišli tento mesiac o život dvaja iránski generáli, sú stále „skutočné“ a „živé“. Útok v Damasku podľa všeobecného názoru podnikol Izrael.

Irán sa konkrétne zaprisahal, že podnikne odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku. Zahynuli pri ňom poprední predstavitelia iránskej armády – hoci Teherán predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta „nebude eskalovať“ situáciu.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) však napísal, že Izrael sa pripravuje na „priamy“ útok z Iránu už v piatok alebo v sobotu. WSJ sa odvolal na osobu „oboznámenú s touto záležitosťou“.

Denník WSJ tiež uviedol, že podľa tohto zdroja by sa útok mal odohrať v rámci hraníc Izraela, a nie na izraelské záujmy inde vo svete.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet