Na hlavný obsah

Časť lýcea v Banskej Štiavnici sa zrútila. Na jeho záchranu treba konať čo najskôr, varuje statik

Zabezpečenie budovy je na súkromnom vlastníkovi.

Časť lýcea v Banskej Štiavnici sa zrútila. Na jeho záchranu treba konať čo najskôr, varuje statik
Časť historickej budovy lýcea v Banskej Štiavnici sa zrútila. Foto: RTVS

V centre Banskej Štiavnice sa zrútila časť historickej budovy bývalého evanjelického lýcea. Ide o národnú kultúrnu pamiatku. Budova je v havarijnom stave a podľa statika hrozí jej ďalšie zrútenie.

Podľa predbežného odhadu statika za zrútenie priečelia stavby môže narušenie nosného stĺpa na prízemí budovy. „Príčina prelomenia stĺpa bola degradácia v čase, erózia materiálu stĺpa a podmáčania stĺpa. Po obhliadke sutín, ktoré tam zostali, to vyzerá na to, že absentovali stužujúce stropy a táto trojkombinácia spôsobila pád steny,“ ozrejmil statik Ján Pivarč.

Čo sa deje s historickou budovou v Banskej Štiavnici zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Lukáš Urbašík:

Historická budova je v súkromnom vlastníctve. Mesto dalo po dohode s jej majiteľom vypracovať statický posudok. Zabezpečenie budovy je teraz na ňom. Aktuálne je v zahraničí.

„Vydávame nariadenie na nevyhnutné zabezpečovacie práce pre vlastníka objektu za účelom stabilizácie, aby nedošlo k ďalšiemu zborteniu,“ informovala primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

Krajský pamiatkový úrad už vyzval vlastníka na odstránenie havarijného stavu a momentálne čaká na statický posudok. „Po doručení statického posudku vydávame ďalšie nariadenie na záchranu národnej kultúrnej pamiatky,“ uviedla vedúca Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica – pracovisko Banská Štiavnica Viera Viera Göndöčová.

Podľa statika sa však budova musí zabezpečiť čo najrýchlejšie, pretože by mohlo hroziť jej ďalšie zrútenie. „Môže sa zrútiť strecha, tá drží v podstate len falcovaným plechom a latovaním. Drží na stene, ktorá je nad miestnou komunikáciou. Pri silnejšom vetre áno, samozrejme, to môže kedykoľvek spadnúť,“ upozornil Pivarč.

„Aj v tejto situácii je to zachrániteľný stav, ako to však spraviť, je pomerne zložité zadanie. Nikto nevie práve tieto konštrukcie, ktoré zostali, kedy sa rozhodnú zosunúť a mohli by ohroziť práve pracovníkov, ktorí budú stabilizačné práce realizovať,“ zhodnotil odborník na obnovu historických pamiatok Michal Hrčka.

Budova bývalého Evanjelického lýcea v Banskej Štiavnici je významná aj tým, že tu študovali básnici Andrej Sládkovič či Sándor Petőfi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny