Na hlavný obsah

Európska únia chce motivovať k oprave spotrebičov, v slovenských servisoch však chýbajú ľudia

Viaceré školy odbor elektromechanik úžitkovej techniky viac neotvárajú.

Európska únia chce motivovať k oprave spotrebičov, v slovenských servisoch však chýbajú ľudia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pokazený domáci spotrebič nevyhadzovať, ale nechať ho opraviť. Motivovať k tomu má nová smernica, ktorú pred niekoľkými dňami schválil Európsky parlament. Pracovníci servisov na Slovensku však varujú, že im chýbajú ľudia.

Lukáš Lapšanský pracuje ako servisný technik šesť rokov. Denne funguje na mobilnom telefóne a náradie si nosí v aute. Každý deň vyrazí minimálne za siedmimi klientmi opraviť práčku, umývačku riadu, kávovar či iný spotrebič. Ako tvrdí, kvalitných servisných technikov je málo.

Ako motivovať mladých ľudí k štúdiu elektrotechniky? Na to sa v Správach RTVS pýtal odborníkov redaktor Silvester Roštár:

„Momentálne sa to dá zvládať, ale v budúcnosti neviem, ako to bude, pretože mladí ľudia veľmi nechcú robiť túto prácu, lebo je fyzická aj psychická. Mladí ľudia idú radšej na gymnázium,“ povedal opravár bielej techniky zo spoločnosti Xamax plus Lukáš Lapšanský.

O dva roky budú výrobcovia či opravári po novom povinní spotrebiteľovi opraviť spotrebič v primeranom čase, za dobrú cenu, a to aj po uplynutí jeho záručnej lehoty.

Europarlament chce touto zmenou prispieť k tomu, aby ľudia pokazené domáce spotrebiče nevyhadzovali, ale dali opraviť.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy vidí riziko v tom, že populácia starne a študentov elektromechanikov úžitkovej techniky, teda potenciálnych opravárov, je málo.

„V roku 2019 študovalo tento odbor na Slovensku 51 detí, dnes je to len okolo 21. Najväčší problém bude mať sever a západ Slovenska. Tá potreba trhu práce, keď sa na ňu dnes pozrieme, by sme potrebovali 45 nových opravárov ročne,“ podotkol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Viaceré školy odbor viac neotvárajú

Viaceré školy odbor elektromechanik úžitkovej techniky viac neotvárajú. Fungujú však iné príbuzné odbory.

Na jednej z bratislavských stredných odborných škôl je záujemcov o štúdium dostatok. Po skončení školy by mali zvládať servis a montáž rôznych chladiacich a klimatizačných zariadení.

„Montáž zásuviek a klimatizácií ma baví. Veľa kamarátov sú radšej športovci, nezaujímajú sa o takýto odbor. Ja som už odmalička na elektrotechniku,“ uviedol študent odboru elektrotechnik Dušan Donauer.

„Práveže my vnímame za posledné roky nárast, čo sa týka počtu záujemcov o našu školu. Určite sú medzi nimi aj odbory elektrotechnického zamerania,“ skonštatovala zástupkyňa riaditeľa SOŠ technológií a remesiel v Bratislave Lucia Szkuráková.

Škola tvrdí, že mladých treba motivovať napríklad organizovaním rôznych interaktívnych dielní či praxou priamo vo firmách. Potom by sa nemalo stávať, že vyštudujú napríklad elektromechaniku, no budú robiť niečo iné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko