Na hlavný obsah

Obranný štít, opasok, odev a nástroje staré tritisíc rokov. Na Nitrianskom hrade sa vrátili do doby bronzovej

Cieľom podujatia je popularizácia histórie.

Obranný štít, opasok, odev a nástroje staré tritisíc rokov. Na Nitrianskom hrade sa vrátili do doby bronzovej
Na Nitrianskom hrade sa vrátili do doby bronzovej. Foto: RTVS

Na Nitrianskom hrade sa vrátili do doby bronzovej, a to nielen v podobe vystavených šperkov, výstroja, kostýmov, ale aj vďaka pútavému rozprávaniu. Dobový vládca návštevníkom opísal život v tých časoch aj pomocou dobových artefaktov.

Obranný štít, opasok, odev aj rôzne nástroje – všetko pôvodom z nášho územia, datované do obdobia spred asi 3-tisíc rokov. Históriu priblížila návštevníkom postava fiktívneho vládcu Slavobora Nitrianskeho.

Zaujímavej akcii na Nitrianskom hrade sa v Správach RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Je to nejaký vládca, ktorý mohol pokojne vládnuť napríklad na Zobore u nás na hradisku. Mám dobový kostým, snažili sme sa o historickú vernosť. Je to v podstate prezentácia kontúr doby bronzovej na našom území,“ povedal popularizátor histórie Matej Šiška.

„Cieľom podujatia je popularizácia histórie v radoch širokej verejnosti, ktorej nevyhovuje klasické prednášanie histórie, ale čakajú niečo zážitkové a zábavné,“ hovorí odborná zamestnankyňa neziskovej organizácie Castellum Silvia Eliášová.

Návštevníci sa zoznámili s výrobou niekdajších pomôcok a zbroje. Fiktívny vládca im predstavil aj meč z Liptova s výzdobou blízkou stredomorskej.

„Dokumentujem, že naozaj sme neboli niekde odstrihnutí od toho veľkého sveta, ale stredná Európa mala isté kontakty s vyspelým Stredomorím,“ dodal Šiška.

V podujatiach zameraných na popularizáciu histórie sa bude na Nitrianskom hrade pokračovať aj v najbližších týždňoch. Tradične vyvrcholia počas leta, keď sa k nim pridajú aj rôzne divadelné predstavenia či koncerty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny