Na hlavný obsah

Opozícia chce napraviť krivdu pri bezdetných vdovách a vdovcoch, potrebuje však presvedčiť koalíciu

Tá si uvedomuje, že ide o racionálny návrh.

Opozícia chce napraviť krivdu pri bezdetných vdovách a vdovcoch, potrebuje však presvedčiť koalíciu
Žena na cintoríne. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Opozícia chce napraviť krivdu pri bezdetných vdovách a vdovcoch. V súčasnosti totiž poberajú vdovský dôchodok len dva roky a potom až keď odídu do dôchodku.

Podľa poslancov Progresívneho Slovenska (PS) ide o diskrimináciu. Preto chcú presadiť, aby takzvané vdovské dostávali poberatelia celý čas. Koalícia si uvedomuje, že ide o racionálny návrh. Či ho však podporia zatiaľ nie je jasné.

Parlamentní poslanci dobiehajú zameškané. Aktuálna riadna aprílová schôdza sa mala skončiť už v piatok (3. 5.). V programe sú však stále desiatky neprerokovaných, zväčša opozičných návrhov.

Jedným z nich je aj návrh poslankýň PS, ktorým chcú odstrániť diskrimináciu bezdetných vdovcov a vdov. „V roku 2023 prišiel do účinnosti zákon, ktorý dal takúto možnosť aj vdovám a vdovcom s jedným dieťaťom od 57 roku života, ale na bezdetné vdovy sa zabudlo,“ uviedla poslankyňa Simona Petrík (PS).

Opozícia preto navrhuje, aby sa vdovské dôchodky vyplácali celý čas po smrti partnera. Andrea Turčanová z KDH si myslí, že zmena môže pomôcť mnohým ľuďom.

„Počas tohto volebného obdobia sme schvaľovali množstvo sociálnych balíčkov. Mnohé podľa môjho názoru neboli adresné. V tomto prípade máme možnosť adresne pomôcť vdovám a vdovcom, ktorí sa po strate partnera ocitli v ťažkej životnej situácii,“ vysvetlila.

Opozícia potrebuje presvedčiť koalíciu

Opozícia však potrebuje presvedčiť koaličných poslancov. Predseda sociálneho výboru Ján Richter zo Smeru-SD hovorí, že čakajú na stanovisko ministerstva práce.

„Má svoje racio, ale sú tam dôležité otázky dopadov a možností, ktoré sú teraz vzhľadom na konsolidáciu verejných prostriedkov, ktoré vláda robí,“ povedal Richter.

Simona Petrík odkazuje, že na nič čakať nemusia. „Vyčíslili sme to na deväť až deväť a pol milióna eur ročne, čo nie je až tak zásadná suma oproti tým všetkým obrovským sumám, ktorým sme boli svedkami aj pri trinástych dôchodkoch,“ priblížila Petrík.

Medvede aj výdavkové limity

O posunutí návrhu zákona do druhého čítania bude parlament hlasovať na budúci týždeň. Pokračovať budú aj v rokovaní o novele zákona, ktorá má vyriešiť situáciu s pribúdajúcimi stretmi človeka s medveďom či o vládnom návrhu, ktorým sa umožní študentom zdravotníckych škôl praxovať napr. v nemocniciach počas letných prázdnin.

Očakáva sa, že vláda doručí do parlamentu aj návrh na skrátené legislatívne konanie k novým pravidlám výdavkových limitov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika