Na hlavný obsah

Polícia prehľadala kancelárie nemeckého europoslanca Kraha a jeho asistenta v Bruseli

Krahov asistent je podozrivý zo špionáže pre Čínu.

Polícia prehľadala kancelárie nemeckého europoslanca Kraha a jeho asistenta v Bruseli
Maximilian Krah. Foto: TASR/AP

Polícia prehľadala v utorok (7. 5.) bruselské kancelárie nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v eurovoľbách, a tiež jeho asistenta.

Prehliadku nariadila nemecká prokuratúra v rámci vyšetrovania Krahovho asistenta Jiana G., ktorý je podozrivý zo špionáže pre Čínu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Kancelárie zmienenej dvojice v Európskom parlamente (EP) prehľadali na základe príkazov vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora a európskeho vyšetrovacieho príkazu (EIO), informovala spolková prokuratúra s tým, že EP so vstupom do týchto priestorov súhlasil.

Jian G. sledoval podľa nemeckej generálnej prokuratúry aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby. Koncom apríla ho vzali do vyšetrovacej väzby a prehľadali aj jeho bruselský byt.

Tento muž má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent. Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Krah zostáva lídrom kandidátky

Krah svojho asistenta po zatknutí prepustil. AfD už predtým čelila kritike nemeckej vlády aj opozície za svoje postoje priateľské k Rusku v súvislosti s inou kauzou.

Prípad Krahovho asistenta tak na ňu vrhol ďalšie nelichotivé svetlo v súvislosti s jej domnelou blízkosťou k Číne, uvádza AP. Krah však aj napriek obvineniam zostáva lídrom kandidátky tejto krajne pravicovej strany do júnových eurovolieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet