Na hlavný obsah

Polícia v USA zasahovala proti protestu študentov na podporu Palestíny, zabarikádovali sa na univerzite

Policajti konali na žiadosť školy.

Polícia v USA zasahovala proti protestu študentov na podporu Palestíny, zabarikádovali sa na univerzite
Newyorskí policajti lezú cez okno budovy Kolumbijskej univerzity. Foto: TASR/AP

Newyorská polícia vypratala v noci na stredu (1. 5.) budovu Kolumbijskej univerzity, kde sa pred tým zabarikádovali desiatky propalestínskych demonštrantov. A zrejme tiež neďaleký protestný tábor. Informovala o tom agentúra AP, stanice CNN a BBC.

Policajti konali na žiadosť školy. CNN informovala o desiatkach zadržaných. Univerzita v utorok (30. 4.) oznámila obmedzenie prístupu do kampusu po tom, ako tam eskalovali študentské protesty proti izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy.

Desiatky ľudí predošlú noc obsadili budovu Hamilton Hall v snahe vynútiť si prerušenie všetkých finančných väzieb na Izrael.

Zásah policajtov proti protestujúcim študentom. (Zdroj: Reuters)

Policajti podľa AP v noci vyviedli z univerzitnej budovy 30 až 40 osôb. Počas akcie neutrpel nikto zranenia, oznámila polícia CNN necelé dve hodiny po tom, čo policajti do školského areálu vstúpili. Stanica BBC píše, že zrejme vypratali aj neďaleký protestný tábor.

Kolumbijská univerzita uviedla, že polícia do kampusu vošla v utorok po deviatej večer miestneho času (dnes po tretej ráno SELČ) na žiadosť školy. „Toto rozhodnutie sme urobili s cieľom obnoviť bezpečnosť a poriadok v našej komunite,“ oznámila univerzita.

Dodala, že vzhľadom na okupáciu budovy protestujúcimi nemala na výber. „Domnievame sa, že skupinu, ktorá vnikla do budovy a obsadila ju, vedú jednotlivci, ktorí nie sú spojení s univerzitou,“ poznamenala škola.

Vypratali aj protestný tábor

V kampuse univerzity zasahovali stovky policajtov, viacerí z nich sa do obsadenej budovy dostali oknom. Stanica BBC zo zásahu zverejnila video, na ktorom je vidieť, ako policajti lezú do budovy cez rampu z policajného vozidla.

„Vypratávame to,“ kričala zásahová jednotka, keď sa blížila k zabarikádovanému vchodu do budovy, opísala agentúra Reuters. Ďalší policajti sa podľa nej vydali k protestnému táboru. „Hanba! Hanba! „skandovali medzitým prizerajúci sa vysokoškoláci.

Netrvalo dlho a bolo možné vidieť policajtov vedúcich spútaných demonštrantov k policajným vozidlám pred bránami kampusu, opísal Reuters. Niekoľko desiatok ich skončilo v policajnom autobuse. Ďalšie médiá poznamenávajú, že zatiaľ sa nevie, koľko ľudí polícia doteraz zadržala.

Univerzita teraz požiadala políciu, aby v kampuse zostala aspoň do 17. mája, teda po skončení promócií, a zabezpečila, že demonštranti neobnovia protestný tábor.

Zásahy naprieč USA

Kríza na prestížnej univerzite, ktorej propalestínski študenti inšpirovali protestmi na vysokých školách po celých USA, trvá už takmer dva týždne. Pôvodný „tábor solidarity s Gazou“ v Kolumbijskej univerzite 18. apríla vypratala polícia.

Prvá vlna zatýkania a prerušovania štúdia však napätie len vystupňovala a v univerzitnom areáli na severe Manhattanu čoskoro vyrástlo nové stanové mestečko. V ňom podľa AP v pondelok (29. 4.) po popoludňajšom ultimáte zostávali študenti, ktorí dávali najavo svoj nesúhlas s údajne proizraelským prístupom vedenia školy.

Škola medzitým začala podmienečné vylučovanie študentov, ktorí do ultimáta protestný tábor neopustili. Hovorca ústavu Ben Chang uviedol, že univerzita uznáva slobodu prejavu, ich protesty však sú „hlučným rušením“ pokoja potrebného na prípravu na súčasné záverečné skúšky.

V noci na utorok sa začal nový protest, keď desiatky ľudí vnikli do historickej budovy Hamilton Hall a zabarikádovali sa v nej.

Policajti proti demonštrantom na amerických univerzitách v súvislosti s podobnými protestmi zasahovali už skôr. Vo väzbe za posledné dva týždne skončili stovky ľudí, niektorí po stretoch s políciou. Agentúra AP informuje o viac ako tisíc zatknutých v kampusoch naprieč americkými štátmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet