Na hlavný obsah

Premiér R. Fico s ministrami rokoval v Azerbajdžane o možnosti dodávok plynu. EÚ varuje pred režimom, ktorý porušuje ľudské práva

Dohodu o spolupráci podpísali aj ministri obrany Slovenska a Azerbajdžanu.

Premiér R. Fico s ministrami rokoval v Azerbajdžane o možnosti dodávok plynu. EÚ varuje pred režimom, ktorý porušuje ľudské práva
Premiér Robert Fico na rokovaní v Azerbajdžane. Foto: RTVS

Možnosti dodávok plynu a spolupráca zbrojárskeho priemyslu. O týchto témach išiel s delegáciou ministrov a podnikateľov rokovať do Azerbajdžanu predseda vlády Robert Fico. V Baku sa stretol s prezidentom Ilhamom Alijevom. Európsky parlament varuje pred spoluprácou s režimom, ktorý porušuje ľudské práva.

Zatiaľ čo Slovensko hľadá možnosti širšej spolupráce s Azerbajdžanom, europarlament volá po opaku. Zbližovanie Bratislavy a Baku sa deje krátko po tom, keď európski poslanci prijali rezolúciu, v ktorej vyzývajú Európsku komisiu na pozastavenie energetického partnerstva pre porušovanie ľudských práv v krajine.

Návšteve Roberta Fica v Azerbajdžane sa v Správach RTVS venoval Viktória Bellová:

Na druhej strane, zemný plyn z Azerbajdžanu zapadá do plánu úplne uzavrieť kohútik pre ruský plyn. „Azerbajdžan zohráva dôležitú úlohu spod kaukazského regiónu a hlavne v oblasti diverzifikácie plynu na Slovensko, ale aj pre strednú a východnú Európu. Tento záujem majú aj okolité štáty, ako Rakúsko, Česká republika a Maďarsko,“ vyhlásila ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

Strategické partnerstvo

To je základom deklarácie o strategickom partnerstve medzi Slovenskou republikou a Azerbajdžanom.

„Azerbajdžan dnes exportuje plyn do ôsmich krajín a ja dúfam, že Slovensko bude deviata. Veríme, že azerbajdžanský plyn bude môcť byť prepravený na Slovensko,“ povedal prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev.

„Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry s kapacitou až do 20 miliárd metrov kubických musí byť pre každého zaujímavá,“ uviedol predseda vlády SR Robert Fico.

Dohodu o spolupráci podpísali aj ministri obrany Slovenska a Azerbajdžanu. Jej konkrétnu podobu zatiaľ nepoznáme. Vládni predstavitelia nevnímajú dodávky zbraní do Azerbajdžanu ako nesúlad s politikou mieru, ktorú presadzujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet