Na hlavný obsah

Projekt Ľudia a hrady sa opäť rozbehol, do ich obnovy sa zapoja stovky nezamestnaných

Projekt potrvá 18 mesiacov.

Projekt Ľudia a hrady sa opäť rozbehol, do ich obnovy sa zapoja stovky nezamestnaných
Pracovníci projektu Ľudia a hrady. Foto: RTVS

Projekt Ľudia a hrady sa opäť rozbehol. Do ich obnovy sa zapojí celkovo 450 nezamestnaných, projekt potrvá 18 mesiacov.

Miroslav Kaleja sa podieľa na obnove hradu Šariš deviaty rok. „Nemohli sme vydržať, kedy pôjdeme na projekt a všetci sa stretneme. Naučil som sa murovať, lebo som nevedel s kameňom. Nevedel som ani staviť, tak som sa naučil lešenie,“ uviedol murár Miroslav Kaleja.

Na priebeh prác na hradoch sa v Správach RTVS pozrel redaktor Róbert Latta:

Hrad Šariš obnovujú 14 rokov. Tentoraz zamestnali 24 ľudí. „Toho roku by sme mali na hrade ukončiť jednu z bášt, mali by sme dokončiť dielne,“ povedal koordinátor obnovy hradu Šariš Dominik Sabol.

„Tento hrad navštevovalo okolo tisíc ľudí a dnes môžeme hrdo povedať, že sú sezóny, ako boli posledné tri, kde sme atakovali 35-tisíc návštevníkov ročne,“ podotkol primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall (nezávislý).

Na obnove hradov pracujú od začiatku mesiaca. Celkový rozpočet projektu je 12 a pol milióna eur.

„85 percent z tejto sumy bude hradených z Európskeho sociálneho fondu. Obnovovať takto chceme 31 hradov. Čaro tohto národného projektu spočíva v tom, že na jednej strane obnovujeme kultúrne pamiatky a na druhej strane dávame nezamestnaným ľuďom prácu,“ skonštatoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Projekt funguje od roku 2011

„Tento projekt sme vymysleli a spustili v roku 2011 a v priemere na všetkých hradoch sa návštevnosť, teraz hovoríme o významnom impulze pre cestovný ruch, zvýšila minimálne desaťnásobne,“ vysvetlil iniciátor projektu a bývalý minister kultúry SR Daniel Krajcer.

Do projektu sa zapája aj Kapušiansky hrad, ktorý obnovujú od roku 2012. „Nemuseli sme robiť výberové konanie, pretože z 15 ľudí, ktorí robili minulú sezónu, sa zamestnalo na hrade tento rok 14,“ uviedol starosta obce Kapušany Ján Zemčák (nezávislý).

„Tohto roku by sme chceli zakonzervovať východnú časť paláca, chceli by sme to zastrešiť,“ povedal koordinátor prác na obnove Kapušianskeho hradu Zdeno Petrásek.

Návštevníci hovoria, že Kapušiansky hrad rozkvitá a opravu hradu si pochvaľujú. Práce na hradoch by mali pokračovať do jesene budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko