Na hlavný obsah

Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne zatvoria, deti premiestnia do iných zariadení

Informoval o tom minister školstva.

Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne zatvoria, deti premiestnia do iných zariadení
Okno reedukačného centra. Foto: RTVS

Počet reedukačných centier na Slovensku sa zníži. Deti sa prerozdelia do iných inštitúcií. Nevyhovujúce podmienky vo viacerých z nich na Slovensku sa podľa ministerstva školstva postupne odstraňujú. Na jeseň by mal rezort predstaviť aj komplexnú reformu systému.

Minister Tomáš Drucker (Hlas-SD) predstavil riešenie havarijného stavu niektorých reedukačných zariadení. Dve z nich zatvoria.

„Vyradenie zo siete tohto reedukačného zariadenia Trstiny by malo byť asi ku koncu augusta. Druhým reedukačným zariadením, ktoré budeme vyraďovať zo siete takisto k augustu je centrum Bystričany,“ priblížil šéf rezortu školstva.

Zatváraniu reedukačných centier sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Práve centrum v Bystričanoch je známe tým, že tam malo dôjsť k údajnému sexuálnemu zneužívaniu. Ministerstvo hovorí o iných dôvodoch. „Dôvod, prečo sme k tomu pristúpili, je predovšetkým absolútne nevyhovujúci stav tohto zariadenia,“ pokračoval Drucker.

Vzniknú nové zariadenia

Rezort plánuje vytvoriť štyri špecializované zariadenia. Deti do nich rozdelia podľa diagnóz. „To znamená, že podľa tej diagnózy týchto detí potrebujeme rozdeliť, že by to bolo správne nastavené. Bavili sme sa o tom, že by to bolo regionálne rozdelené,“ priblížil Turaj Bottka z odboru inklúzie ministerstva školstva.

„Oceňujeme aj ten krok väčšej špecializácie. V niektorých centrách mali ťažkosti s tým, že sa im vo výchovných skupinách miešali deti s veľmi rôznorodými potrebami. To, čo považujeme za ešte nedoriešené, je práve otázka detí s ťažkými psychiatrickými diagnózami,“ povedala poslankyňa za PS Tina Gažovičová.

Ministerstvo školstva poslalo poslancom Národnej rady správu o reedukačných centrách na Slovensku. No legislatívny návrh predstaví až v septembri tento rok. Chce napríklad prepojiť reedukačné zariadenia so školami v ich okolí, aby sa deti so špeciálnymi potrebami čo najskôr zaradili do bežného života.

„Na základe možno aj tých správ našej štátnej školskej inšpekcie alebo generál prokuratúry sa teraz tie štandardy aktualizujú. Táto práca by sa mala ukončiť v príbehu nasledujúcich mesiacov,“ dodal generálny riaditeľ Sekcie národnostného a inkluzívneho vzdelávania na ministerstve školstva Kálmán Petőcz.

V reedukačných centrách je v súčasnosti 436 detí. Stará sa o ne vyše 580 zamestnancov.

Trestné stíhania

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začali trestné stíhania v štyroch veciach. A to pre trestnú činnosť sexuálneho násilia a zločin týrania blízkej osoby a zverenej osoby. V jednom prípade vzniesli obvinenie konkrétnej osobe pre zločin sexuálneho zneužívania. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Preverujú sa aj podozrenia z trestného činu obchodovania s ľuďmi na účel nútenej práce a podozrenia z majetkovej trestnej činnosti. Priblížila Drobová.

„Podozrenia z trestnej činnosti zistené zo Zhodnotenia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky o stave zákonnosti v reedukačných centrách z roku 2023 boli postúpené príslušným okresným prokuratúram z dôvodu ďalšieho zákonného postupu,“ ozrejmila.

Generálna prokuratúra SR vykonala v minulom roku previerky v reedukačných centrách, po ktorých dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva svojich klientov, detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny