Na hlavný obsah

Rodinný dom na Malachovských skalkách má byť v rozpore s územným plánom mesta. Myslia si to aj ochranári

Mesto tvrdenia mestskej poslankyne popiera.

Rodinný dom na Malachovských skalkách má byť v rozpore s územným plánom mesta. Myslia si to aj ochranári
Pri Malachovských skalkách má vyrásť rodinný dom.

Výstavba rodinného domu na obľúbených Malachovských skalkách, turistickom mieste v Banskej Bystrici, je podľa mestskej poslankyne v rozpore s územným plánom mesta. Mesto sa bráni a hovorí, že konalo v súlade so zákonom.

Časť pozemku, na ktorom začali s prípravami na výstavbu rodinného domu, patrila do roku 2013 do chráneného územia v štvrtom stupni ochrany.

Výstavbe rodinného domu na Malachovských skalkách v Banskej Bystrici sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Chránená krajinná oblasť Poľana následne tento pozemok z ochranného pásma vyňala. Stavebný úrad v Banskej Bystrici udelil povolenie na stavbu rodinného domu. Tá je podľa poslankyne v rozpore s územným plánom mesta.

„Stavba nezasahuje do chráneného areálu, ktorý je v štvrtom stupni ochrany. Ale v okolí chráneného areálu sa nachádza územie regionálneho biocentra Malachovské skalky II, ktoré zostalo v územnom pláne ako súčasť systému ekologickej stability,“ uviedla mestská poslankyňa Hana Kasová. Tam stavbu tiež nemali povoliť.

Ochranári sú na strane poslankyne

Slová poslankyne potvrdzuje aj vyjadrenie Štátnej ochrany prírody (ŠOP). Tá v roku 2019 vydala stanovisko, v ktorom neodporúča povoliť stavbu, pretože by mohla zničiť chránené biotopy.

„Nachádzali sa tam suchomilné trávniky, kde našli svoj domov viaceré vzácne ohrozené druhy rastlín aj živočíchov. Dokonca, jeden druh orchidey tam mal asi najbohatšiu populáciu v rámci stredného Slovenska,“ podotkol ekológ Marián Jasík. Stavebný úrad v Banskej Bystrici akékoľvek pochybenia popiera.

„Stavebný úrad pred vydaním rozhodnutia si zaobstaral stanoviská všetkých príslušných dotknutých orgánov, ktoré osvedčili súlad s verejnými záujmami a zo žiadneho orgánu nebolo avizované, že by povolením výstavby malo dôjsť k zásahu do akejkoľvek chránenej oblasti,“ uviedol vedúci Stavebného úradu v Banskej Bystrici Filip Gašparec.

Mestskí poslanci z Banskobystrickej alternatívy spolu s aktivistami podali v tejto veci podnet na okresnú prokuratúru.

„Prokurátorka okresnej prokuratúry si vyžiadala na vec sa vzťahujúci spisový materiál. Po jeho preskúmaní vo veci rozhodne,“ dodal hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Rozhodnutie krajskej prokuratúry by malo byť známe do dvoch mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny