Na hlavný obsah

Obyvatelia Banskej Bystrice sa obávajú straty obľúbenej turistickej atrakcie. Na jej mieste má vyrásť rodinný dom

Miesto je totiž v súkromnom vlastníctve.

Obyvatelia Banskej Bystrice sa obávajú straty obľúbenej turistickej atrakcie. Na jej mieste má vyrásť rodinný dom
Malachovské skaly. Foto: RTVS

Obyvatelia Banskej Bystrice sa obávajú, že prídu o obľúbenú turistickú atrakciu. Známe Malachovské skalky sú totiž v súkromnom vlastníctve a na ich mieste má vyrásť rodinný dom. Majiteľ pozemku tvrdí, že skalnú vyhliadku plánuje zachovať.

Stavebných ruch okolo obľúbených Malachovských skaliek prekvapil viacerých obyvateľov mesta. Kedysi vychýrená atrakcia s výhľadom na Banskú Bystricu sa premenila na stavenisko.

„Sme ostali z toho znepokojení, ja ako dvadsaťročná obyvateľka Pršianskej terasy som z toho ostala smutná, keď nám začali rozkopávať krásnu lúku, kde nielen my, Pršanci, ale aj všetci z mesta tu radi chodili,“ uviedla obyvateľka mesta.

Obyvatelia Banskej Bystrice sa obávajú, že prídu o Malachovské skalky. Detaily zisťoval v reportáži v Aktuálne :24 redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Malachovské skalky sú viac ako sedemnásť rokov v súkromnom vlastníctve miestneho developera. Ten si tu plánuje postaviť rodinný dom. Mesto vydalo na jeho výstavbu stavebné povolenie.

„Stavebný úrad len rešpektoval príslušné záväzné nariadenia príslušných orgánov a túto stavbu rodinného domu v zmysle platnej legislatívy nemal možnosť nepovoliť,“ informovala hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Skalky už nie sú chránené

Malachovské skalky boli v minulosti v štvrtom stupni ochrany. Obľúbenú turistickú atrakciu však pred viac ako desiatimi rokmi z chráneného územia vyňali. Podľa Chránenej krajinnej oblasti Poľana sa už v tomto území nenachádzajú vzácne biotopy ako v minulosti a preto pristúpili k úprave hraníc chráneného územia.

„Príslušný úrad, ktorý vyhlasuje toto chránené územie, musel rešpektovať aj vyjadrenia vlastníkov. Vlastne v roku 2012 išlo o kompromis medzi záujmami ochrany prírody aj požiadavkami vlastníkov na rešpektovanie ich súkromného vlastníctva,“ skonštatoval zoológ poverený riadením správy CHKO Poľana Vladimír Hrúz.

Developer sľubuje náučný chodník

Obyvatelia mesta sa obávajú, že pri výstavbe prídu o obľúbené miesto a že Malachovské skalky zaniknú. Developer však tvrdí, že nebude do skalnej vyhliadky ďalej zasahovať.

„V záujme vlastníka pozemku je, aby nedošlo k poškodeniu spomínaného skalnatého solitéru a výkopové práce, ktoré sa realizujú v okolí, sú len rozbíjaním tu prítomného skalného podložia,“ dodal zástupca developera Martin Sojak.

Po dokončení stavebných prác plánuje vlastník pozemku na mieste dobudovať náučný chodník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny