Na hlavný obsah

Preplnené sklady lekární sa postupne vyprázdňujú: Za dva týždne vyzbierali tony starých liekov

Lekárne boli preplnené aj preto, že liekmi plytváme.

Preplnené sklady lekární sa postupne vyprázdňujú: Za dva týždne vyzbierali tony starých liekov
Ilustračná snímka starých liekov. Foto: RTVS

Preplnené sklady lekární, v ktorých je približne 300 ton starých liekov, sa postupne vyprázdňujú. Spoločnosť DETOX začala so zberom a likvidáciou nepoužitých liečiv po exspirácii. Za dva týždne vyzbierali viac ako 25 ton odpadu.

Lekárne, ktoré mali najviac odpadu, vyprázdnili svoje sklady ako prvé. „Nakoľko sa z týchto lekární nezbieralo už dlhšie obdobie, stáva sa to, že v niektorých lekárňach sa nachádza aj 300 či 500 kíl exspirovaných liekov,“ priblížil výkonný riaditeľ spoločnosti DETOX Daniel Studený.

„Pri objednávke zvozu liekového odpadu sme vychádzali z dát, ktoré sme zozbierali so spoločnosťou Cristal Consulting. Tie nám ukazujú, kde je situácia s odpadom najkritickejšia,“ vysvetlila hovorkyňa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Jana Matiašová.

Exspirované lieky odviezli už aj z lekárne v Horných Orešanoch. Svoje sklady naposledy vyprázdnili vlani v marci.

„Keďže sme vidiecka lekáreň, priestory sme na to ešte mali. S liekmi je hlavný problém to, že ľudia sa zásobujú a potom nám nosia aj neotvorené, nespotrebované, celé balenia,“ uviedla odborná zástupkyňa lekárne Orešanka Miroslava Cehláriková.

Staré lieky šoféri prevezú do zberných skladov. Odtiaľ nazbieraný odpad poputuje do spaľovní. „Máme hlavného partnera, ktorý tieto odpady odoberá, ale máme otvorené rokovania aj s ďalšími spoločnosťami, ktoré majú technickú spôsobilosť. Taktiež komunikujeme s našimi zahraničnými partnermi, aby sme mohli tento odpad vyvážať v prípade nutnosti,“ dodal Studený.

Čo sa robí so starými liekmi, ktoré ľudia nosia naspäť do lekární, v Ranných správach RTVS priblížila redaktorka Andrea Šeligová:

Plytvanie liekmi

Hoci staré lieky dlhší čas nemal kto likvidovať, lekárne boli preplnené aj preto, že nimi plytváme. Podľa zdravotníckeho analytika za to môžu nízke doplatky za lieky, či časté návštevy v ambulanciách. Navyše máme vo zvyku robiť si domáce zásoby.

„Farmaceutické firmy a distribútori, im sa veľmi neoplatí promptne dodávať vo veľkých objemoch svoje lieky na tak malý trh, ak je za tak malý peniaz. Preto môže často dochádzať k rôznym výpadkom v dodávkach. Pacienti si chcú radšej urobiť zásoby, čo potom vplýva aj na to, že im môžu exspirovať a potom ich musia vyhodiť,“ priblížil riaditeľ inštitútu INEKO a zdravotnícky analytik Dušan Zachar.

Spoločnosť plánuje zlikvidovať odpad zo všetkých zazmluvnených lekární do štyroch mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko