Na hlavný obsah

Zariadenie, ktoré našli v miestnosti, kde mala rokovať poľská vláda, napokon neslúžilo na odpočúvanie

Zasadnutie poľskej vlády sa výnimočne koná v meste Katovice.

Zariadenie, ktoré našli v miestnosti, kde mala rokovať poľská vláda, napokon neslúžilo na odpočúvanie
Poľský premiér Donald Tusk. Foto: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

Zariadenie, ktoré poľské bezpečnostné služby našli v Katoviciach v sále, kde zasadá poľská vláda, bolo súčasťou nepoužívaného zvukového systému. Podľa poľských médií to uviedla hovorkyňa Sliezskeho vojvodstva Alicja Waliszewska.

Hovorca koordinátora vládnych tajných služieb Jacek Dobrzyński pôvodne informoval, že išlo o odpočúvacie zariadenie.

„Našiel sa prvok starého zvukového systému, ktorý kedysi nainštaloval zamestnanec, ktorý je už na dôchodku,“ vysvetlila Waliszewska. Dodala, že ide o zariadenie, ktoré „neslúži na žiadny účel“. Členovia vládnej bezpečnosti a kontrarozviedky ho našli počas rutinnej kontroly pred zasadnutím vlády.

Premiér Tusk v utorok (7. 5.) spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou otvoril Európsky hospodársky kongres v Katoviciach. Vláda má na programe body týkajúce sa energetiky.

Po prvom oznámení o náleze odpočúvacieho zariadenia vedúci úradu predsedu vlády Jan Grabiec uviedol, že bezpečnostné kontroly miestností sa vykonávajú vždy pred zasadnutiami vlády. A to bez ohľadu na to, kde sa konajú. Poznamenal, že existujú rôzne subjekty, ktoré majú záujem dozvedieť sa, o čom poľský kabinet rokuje.

Poľsko ako kľúčový spojenec Kyjeva

Poľsko od ruskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát informovalo o zadržaní ľudí pracujúcich pre ruské spravodajské služby. Krajina je jedným z kľúčových spojencov Kyjeva. Je dôležitá aj pre logistiku dodávok vojenskej pomoci Ukrajine.

Poľská prokuratúra v pondelok (6. 5.) oznámila, že začala vyšetrovanie na úseku špionáže v prípade sudcu správneho súdu vo Varšave, ktorý požiadal o azyl v Bielorusku. Tajné služby zisťujú, k akým prísne tajným informáciám mal sudca prístup.

Muž vysvetlil svoj útek do Bieloruska, ktoré je blízkym spojencom Ruska, tým, že nesúhlasí s politikou poľskej vlády voči týmto krajinám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet