Na hlavný obsah

V Tatrách vytvorili ľudia živú reťaz solidarity. Slovenská príroda podľa aktivistov čelí útoku

Ľudia takto protestovali aj proti prepúšťaniu v národných parkoch.

V Tatrách vytvorili ľudia živú reťaz solidarity. Slovenská príroda podľa aktivistov čelí útoku
Pred Správou Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici vytvorili živú reťaz solidarity so slovenskou prírodou. Foto: RTVS

Pred Správou Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici vytvorili živú reťaz solidarity so slovenskou prírodou, s inštitúciami ochrany prírody a ich zamestnancami. Protestným podujatím reagujú aktivisti na prepúšťanie v národných parkoch.

Do živej reťaze sa zapojilo približne 150 ľudí. Prišli z Bratislavy, zo Zázrivej aj Žiliny. Slovenská príroda je podľa aktivistov pod atakom pre zmeny, ktoré sa dejú v rezorte životného prostredia.

„Všetky kroky, ktoré sa dejú, sa dejú od stola, nepremyslene, bez nejakých dát. A určitým spôsobom je v tom cítiť evidentne nejaké iné záujmy,“ vyhlásil Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les.

Živej reťazi solidarity sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„Národné parky nám spôsobovali 36 miliónovú stratu ročne, takže skutočne potrebujú manažérov,“ tvrdí predseda parlamentného výboru pre životné prostredie Rudolf Huliak.

V deviatich národných parkoch doteraz vymenili siedmich riaditeľov. Hovorí sa aj o prepúšťaní ďalších zamestnancov.

„Prepúšťať sa bude v štáte celkovo. Oznámi to pán premiér. Takže pán Taraba len napĺňa slová pána premiéra,“ pokračoval Huliak.

V Poľsku majú zamestnancov viac

„Napríklad už len v susednom Poľsku máme na tisíc hektárov spravovaného územia národného parku sedem a pol zamestnanca. Tu v Tanape sú to asi dvaja zamestnanci, po plánovanom prepúšťaní to bude 1,6 zamestnanca,“ upozorňuje koordinátor iniciatívy My sme les Marek Kuchta.

V Tatranskom národnom parku pracuje 154 zamestnancov. Niektorí už odišli na vlastnú žiadosť.

„Už eliminovali naozaj dobrých odborníkov, ktorí neboli veľmi pohodlní, pretože dobre vidia na veci,“ tvrdí Kuchta.

„Musíme zracionalizovať fungovanie firmy. Tým pádom nevylučujem, že sa bude prepúšťať, ale tak isto určite si myslím, že sa nebude prepúšťať toľko zamestnancov,“ hovorí riaditeľ Správy Tatranského národného parku Peter Olexa.

Rezort nevylučuje ani prijímanie nových zamestnancov. Potvrdil nám to aj riaditeľ Tanapu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny