Na hlavný obsah

Proruského ukrajinského politika, ktorý na Slovensku dostal dočasnú ochranu, zaradilo Česko na sankčný zoznam

Mal ovplyvňovať politiku v Európe cez mediálnu platformu.

Proruského ukrajinského politika, ktorý na Slovensku dostal dočasnú ochranu, zaradilo Česko na sankčný zoznam
Proruský politik Arťom Marčevskij. Foto: RTVS

Proruský politik a podnikateľ z Ukrajiny Arťom Marčevskij, ktorého česká vláda zaradila na národný sankčný zoznam, dostal na Slovensku dočasnú ochranu. Píše o tom český Deník N.

Podľa českých spravodajských služieb Arťom Marčevskij ovplyvňoval politiku v Európe cez mediálnu platformu Voice of Europe – hlas Európy. Podľa analytika dočasná ochrana nemusí znamenať nič mimoriadne.

O tom, či Arťom Marčevskij ostane na Slovensku, rozhodne ministerstvo vnútra v spolupráci s informačnou službou. Členka výboru na kontrolu SIS Zuzana Števulová tvrdí, že rezort by mal o zrušení dočasného útočiska pre ukrajinského podnikateľa rozhodnúť čo najskôr.

„Okrem teda utajovaného stanoviska SIS môže ministerstvo vnútra, a teda konkrétne migračný úrad vychádzať v takomto konaní o zrušenie dočasného útočiska aj z verejne známych informácií,“ vyhlásil členka výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Zuzana Števulová (PS).

Dočasnej ochrane proruského politika na Slovensku sa v Správach RTVS venoval Jakub Horáček:

„Počkajte chvíľočku, budeme vás o tom všetkom informovať. Spolupráca ministerstva vnútra, SIS je na vysoko nadštandardnej úrovni. Aj vďaka tomu vám v najbližších dňoch dáme komplexnú informáciu,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Pomáhal šíriť ruskú propagandu

Arťom Marčevskij je proruský politik, ktorý pomáhal oligarchovi Viktorovi Medvedčukovi pri šírení ruskej propagandy.

„Tento človek pre Medvedčuka vykonával v podstate všetky operatívne veci, ktoré bolo treba realizovať v súvislosti vysielaním,“ povedal bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

„Vnímam to tak, že Slovensko sa správa absolútne neštandardne, keďže poskytuje pomoc takýmto ľuďom, ktorí konajú v záujme Ruskej federácie,“ skonštatoval člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

„Je to hlavne pritiahnuté za vlasy, myslím si, že ak dostal nejaký štatút, tak to samozrejme musel vydokladovať. Je to otázka na naše azylové orgány. Viem, že azylový proces u nás je veľmi dôkladný, len málo ľudí prejde,“ vyhlásil poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

Prejav neúcty

To, že Slovensko poskytlo údajnému proruskému politikovi dočasnú ochranu, aj napriek tomu, že ho Česko vyhostilo, je podľa opozície prejav neúcty k českým spravodajským službám.

„Naše spravodajské služby sú považované za nespoľahlivé. Sú to aj iné spravodajské služby, ktoré to takto vnímajú a konajú. Uvedomujú si a vnímajú veľmi dobre, že predstavitelia SR sa snažia veľmi intenzívne rozvíjať spoluprácu s Ruskou federáciou,“ povedal Krúpa.

„Vylučujem akékoľvek poskytovanie informácie zo Slovenska Ruskej federácii, zvlášť tie, ktoré súvisia s činnosťou EÚ a NATO, to o tom ani náhodou nehovorme,“ uviedol predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD).

Bezpečnostný analytik si nemyslí, že by Slovensko dalo Arťomovi Marčevskemu inštitút dočasného útočiska zámerne s cieľom ho ochrániť.

„Bolo by v tejto chvíli čírou špekuláciou, vidieť za tým nejaké veľké sprisahanie. Získal dokument, ktorý na Slovensku získalo možno viac ako 100-tisíc ľudí. Niektorí ho získavali bezprostredne na hraniciach, dokonca ste ho istý čas mohli získať aj bez toho, že ste u seba doklady,“ dodal Bránik.

Ak by slovenské orgány zistili, že Arťom Marčevskij má dočasnú ochranu neoprávnene, mohli by ho vzhľadom na to, že má izraelský pas, vyhostiť do Izraela. Na Ukrajinu pre vojenský konflikt vyhostený byť nemôže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko