Na hlavný obsah

Korčok: Lukašenko nemá oprávnenie viesť Bielorusko, voľby neboli slobodné

Alexandr Lukašenko v tichosti zložil prísahu a ujal sa úradu prezidenta.

Korčok: Lukašenko nemá oprávnenie viesť Bielorusko, voľby neboli slobodné
Foto: TASR/Martin Baumann

Alexandr Lukašenko, ktorý sa v stredu (23.9.) oficiálne ujal svojho šiesteho funkčného obdobia v úrade bieloruského prezidenta, nemá oprávnenie na to, aby stál na čele svojej krajiny. Uviedol to na Twitteri minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Je zodpovedný za prezidentské voľby v Bielorusku, ktoré neboli slobodné a ani spravodlivé,“ zdôraznil Korčok a dodal, že Slovensko stojí pri občanoch Bieloruska.

Lukašenkova inauguračná ceremónia sa uskutočnila v Paláci nezávislosti v hlavnom meste Minsk, uviedla bieloruská štátna tlačová agentúra Belta.

Nezávislé spravodajské médiá predtým informovali, že ulice v Minsku boli uzatvorené, pretože metropolou prechádzala Lukašenkova kolóna vládnych automobilov.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v nich podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Volebná účasť dosiahla 84,3 percenta.

Po zverejnení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré stále pretrvávajú.

Desaťtisíce bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu 16. augusta 2020 zišli v hlavnom meste Minsk.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko