Na hlavný obsah

Tádž Mahal znovu otvorili

Indické úrady uvoľňujú epidemiologické opatrenia.

Tádž Mahal znovu otvorili
Vo februári navštívil hrobku americký prezident Trump s manželkou Melaniou. Foto: TASR/AP

V Indii v pondelok (21.9.) po šiestich mesiacoch znovu otvorili jednu z najznámejších svetových pamiatok, mauzóleum Tádž Mahal. Zatvorená bola od marca, keď indické úrady vyhlásili v celej krajine zákaz vychádzania, aby zabránili šíreniu koronavírusu. Pred pandémiou navštívilo túto stavbu z bieleho mramoru, ktorá figuruje na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, v priemere 20 000 ľudí denne.

Po znovuotvorení platia pri návšteve Tádž Mahalu prísne preventívne opatrenia. Hrobku smie denne navštíviť maximálne 5 000 ľudí. Turisti musia počas návštevy dodržiavať spoločenské odstupy, skupinové fotografie sú zakázané. Príchodzím pri vstupe merajú teplotu.

Polročná uzávera Tádž Mahalu bola podľa BBC najdlhšia v jeho histórii. Naposledy bola hrobka nakrátko uzavretá v roku 1978, keď mesto Ágra postihla povodeň. V roku 1971 bolo mauzóleum niekoľko dní neprístupné v dôsledku vojny medzi Indiou a Pakistanom.

Počet denných prírastkov koronavírusu je najvyšší na svete

Indické úrady v posledných mesiacoch uvoľňujú opatrenia zavedené na jar napriek tomu, že denné prírastky infikovaných v krajine s 1,35 miliardami obyvateľov neklesajú a sú najvyššie na svete. Jarná celoštátna prísna karanténa ťažko postihla indickú ekonomiku a desaťtisíce ľudí prišli o prácu.

Za posledných 24 hodín zaznamenali indické úrady 86 961 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet infekcií od začiatku epidémie vyšplhal na takmer 5,5 milióna. Horšie sú na tom už len Spojené štáty s takmer 6,8 milióna infikovanými. Počet úmrtí sa v Indii za posledný deň zvýšil o 1 130 na 87.882.

Mauzóleum Tádž Mahal na južnom brehu rieky Jamuna pri meste Ágra dal v roku 1632 postaviť mogulský cisár Šáhdžahán pre svoju obľúbenú manželku Mumtáz Mahal, ktorá zomrela pri pôrode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet