Na hlavný obsah

Cichanovská dala Lukašenkovi ultimátum

Ak bieloruský prezident neodstúpi, celá krajina začne štrajkovať.

Cichanovská dala Lukašenkovi ultimátum
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská vystúpila na zahraničnom výbore EÚ. V rukách má fotografiu z bieloruských protestov. Foto: SITA/AP

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v utorok (13. 10.) oznámila, že pokiaľ bieloruský prezident Alexandr Lukašenko do 12 dní neodstúpi, nezastaví násilie a neprepustí politických väzňov, podniky v celej krajine začnú štrajkovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Ak naše požiadavky nebudú splnené do 25. októbra, celá krajina vyjde v pokoji do ulíc,“ uviedla vo vyhlásení Cichanovská, ktorá je v exile vo Vilniuse.

Všetky podniky vstúpia 26. októbra do štrajku, všetky cesty budú zablokované a štátne podniky nebudú mať žiadny odbyt,“ dodala.

Polícia sa vyhráža ostrou muníciou

Ultimátum bieloruskej opozície prichádza len deň po tom, ako bieloruská polícia zverejnila svoje hrozby demonštrantom. Tá násilie voči pokojným protestom stále posilňuje a v pondelok (12. 10.) pohrozila, že proti nim použije ostrú muníciu. Zdôvodnila to tým, že opoziční demonštranti sa čoraz viac radikalizujú.

V ten istý deň použila pri potlačení protestov v uliciach Minsku slzný plyn a zábleskové granáty. Zároveň zadržala najmenej 186 starších ľudí, na čo Bielorusi reagovali ďalším večerným protestom.

Masové demonštrácie vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet