Na hlavný obsah

Je halal? Indonézia rieši, či vakcína proti koronavírusu neporušuje pravidlá islamu

Krajina eviduje 12 000 úmrtí v súvislosti s koronavírusom.

Je halal? Indonézia rieši, či vakcína proti koronavírusu neporušuje pravidlá islamu
Bezpečnostný pracovník kontroluje teplotu ľuďom s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu pri vstupe na trh v Jakarte. Foto: TASR/AP

Prezident Indonézie Joko Widodo v pondelok (19. 10.) vyzval k rozvážnosti pri používaní vakcín proti koronavírusu. V najväčšej moslimskej krajine sveta sa diskutuje o zlučiteľnosti vakcíny s náboženskými predpismi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Indonézia sa snaží dostať epidémiu ochorenia COVID-19 pod kontrolu, eviduje doteraz 365 000 infikovaných a 12 000 úmrtí spojených s nákazou.

Vláda sa usiluje o zabezpečenie dodávky vakcín a mieni, že očkovanie by sa mohlo začať už v novembri.

Prezident Widodo však varoval pred uponáhľaným konaním. Podľa prezidenta je potrebné verejnosti jasne vysvetliť, či vakcína proti koronavírusu zodpovedá náboženským predpisom alebo či je podľa islamu aspoň prípustná.

Chcem si byť istý, že sme dobre pripravení. Na komunikáciu s verejnosťou, najmä vo veci halal (prípustnosti) a harám (náboženského zákazu), ceny a kvality.“

Joko Widodo, indonézsky prezident

Vedenie krajiny podľa denníka Jakarta Post úzko spolupracuje aj s najvyššou islamskou autoritou na súostroví, Indonézskou radou ulemov, ktorá vydáva odporúčania, ako sa správať v čase epidémie v súlade s vierou. Jej zástupcovia by mali ísť aj na audit do továrne v Číne, kde vakcíny vznikajú.

Ak vakcíny nie sú halal, ale neexistuje iné riešenie, potom v kritickej situácii môžu (moslimovia) vakcíny so súhlasom rady použiť. V neobvyklých situáciách, ako je pandémia, nás islam učí uprednostňovať ochranu životov. Keďže nie je možné tieto životy ochrániť inak, môžeme použiť vakcínu,“ uviedol v piatok (16. 10.) podľa denníka Jakarta Post viceprezident Indonézie Ma’ruf Amin, ktorý je zároveň predsedom rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet