Na hlavný obsah

Johnson o dohode medzi EÚ a Britániou: Je možné, že nebude

Krajina môže pristúpiť k tvrdému brexitu.

Johnson o dohode medzi EÚ a Britániou: Je možné, že nebude
Ilustračná snímka.

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je čas pripraviť sa na to, že Veľká Británia a Európska únia spolu nakoniec neuzavrú obchodnú dohodu. Taký variant nastane, ak európsky blok zásadne nezmení svoj prístup k rokovaniam, zdôraznil v piatok (16. 10.) premiér v televíznom vyjadrení k aktuálnemu vývoju rozhovorov.

Kontrola legislatívnej slobody

Tvrdí, že štvrtkové (15. 10.) signály zo samitu EÚ neboli povzbudivé. Premiéri a prezidenti krajín EÚ konštatovali, že doterajší stav rokovaní s Britániou neumožňuje uzavrieť dohodu o budúcich vzťahoch a vyzvali Londýn, aby urobil „nutné kroky“.

Šéf britskej vlády preto dospel k záveru, že Spojené kráľovstvo by sa malo pripraviť na absenciu obchodnej dohody s EÚ. „Chcú naďalej kontrolovať našu legislatívnu slobodu, náš rybolov spôsobom, ktorý je pre nezávislú krajinu absolútne neprijateľný,“ interpretoval Johnson údajný postoj Únie.

Macron: Británia potrebuje dohodu viac ako EÚ

Špičky unijných inštitúcií v reakcii na jeho vystúpenie zopakovali svoje nemenné pripomienky. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová aj šéf Európskej rady Charles Michel sa zhodli na tom, že EÚ stále dúfa v dohodu, nie však za každú cenu. „Náš vyjednávací tím zamieri podľa plánu budúci týždeň do Londýna, aby zintenzívnil rozhovory,“ uviedla na twitteri šéfka EK.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na slová Johnsona povedala, že dohoda je stále ešte lepším riešením pre obe strany. Francúzsky prezident Emmanuel Macron po samite odkázal britskému premiérovi, že EÚ zostáva vo svojej vyjednávacej pozícii naďalej jednotná. „Je to Spojené kráľovstvo, ktoré sa rozhodlo opustiť Európsku úniu a ktoré ju teraz opúšťa a potrebuje dohodu oveľa viac, než ju potrebujeme my,“ povedal novinárom.

Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roku. Británia a EÚ sa už mesiace snažia uzavrieť dohodu, ktorá by mala upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy. Ak sa strany nedohodnú, zaťaží od januára, kedy sa skončí terajšie prechodné obdobie, vzájomný obchod cla a kvóty podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet