Na hlavný obsah

Legendárny Panenka má koronavírus. Na JIS ho udržujú pri živote

Preslávila ho ikonická penalta.

Legendárny Panenka má koronavírus. Na JIS ho udržujú pri živote
Na snímke vľavo bývalí reprezentant a majster Európy 1976 Antonín Panenka. Foto: TASR

Niekdajší skvelý československý futbalový reprezentant Antonín Panenka má koronavírus a s ním spojené zdravotné problémy, pre ktoré ho museli hospitalizovať v nemocnici. „Je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde je pripojený na prístroje,“ uviedol na twitteri pražský klub Bohemians 1905, cituje ho web iDnes.cz.

Sedemdesiatjedenročný Panenka je odchovancom pražského Bohemiansu a v rokoch 1967 až 1982 pôsobil v tomto klube v seniorskom tíme. Zeleno-biely dres tímu z Prahy potom vymenil za rovnaké farby Rapidu Viedeň. Československo reprezentoval v rokoch 1973 až 1982 a na majstrovstvách Európy v roku 1976 v Belehrade rozhodol v penaltovom rozstrele o finálovom triumfe výberu ČSSR nad Nemeckom. Práve jeho pokutový kop sa zapísal do histórie svetového futbalu a až dodnes všetci nazývajú penaltový gól oblúkom do stredu bránky ako „Panenkova penalta“. Jeho exekúcia má aj svoje pomenovanie, ide o tzv. „dloubák“.

S výberom Československa získal na ME aj bronz v roku 1980. Celkovo v najcennejšom drese odohral 59 duelov a strelil v nich 17 gólov. „A, bohužiaľ, tá penalta prehlušila všetky ostatné okamihy z mojej kariéry. Preslávilo ma to, ale tiež na ňu trochu žiarlim,“ hovorieva s úsmevom Panenka, informuje iDnes.cz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport