Na hlavný obsah

Londýnske letisko Heathrow už nie je najrušnejším v Európe

Vedenie letiska z toho obviňuje britskú vládu.

Londýnske letisko Heathrow už nie je najrušnejším v Európe
Letisko Heathrow Foto: TASR/AP

Londýnske letisko Heathrow prišlo o pozíciu najrušnejšieho letiska v Európe. Na tejto pozícii ho vystriedalo letisko Charlesa de Gaullea v Paríži.

Dôvodom majú byť kroky britskej vlády v dôsledku pandémie koronavírusu. Vedenie Heathrow vládu obvinilo z nečinnosti, ktorá mala spôsobiť, že počet cestujúcich klesol výraznejšie, než v prípade konkurencie.

Strata pozície najrušnejšieho letiska v Európe bude mať podľa Heathrow negatívny vplyv aj na ambície Británie v globálnom obchode po tom, ako od januára ukončí súčasné vzťahy s Európskou úniou. Vládu skritizovali aj za to, že zavedenie testovania na letiskách namiesto 14-dňovej karantény príliš dlho odkladala. Tento fakt sa podľa nich odrazí aj na britskej ekonomike.

Vedenie letiska zároveň zhoršilo prognózu počtu pasažierov v budúcom roku. Očakáva, že v roku 2021 by malo služby letiska využiť 37 miliónov cestujúcich, o 41 percent menej, než odhadovalo v júni. Zdôraznilo, že nové obmedzenia v dôsledku pokračujúceho šírenia sa koronavírusu nedávajú šance na zotavenie dopytu po leteckej doprave.

Za 3. kvartál klesol počet cestujúcich prechádzajúcich cez Heathrow medziročne až o 84 percent. Letisko tak za deväť mesiacov tohto roka zaznamenalo stratu 1,5 miliardy libier (1,65 miliardy eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet