Na hlavný obsah

Únia dospela k dohode s Londýnom

Obe strany súhlasili s predĺžením rokovaní o obchodných vzťahoch po brexite.

Únia dospela k dohode s Londýnom
Švéd Tim Heed (vľavo) bojuje o puk s Ryanom Leonardom z USA počas zápasu medzi Švédskom a USA na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v Českej republike v piatok 10. mája 2024.

Lídri Európskej únie sa vo štvrtok (15. 10.) na summite v Bruseli dohodli, že v najbližších týždňoch budú pokračovať v rozhovoroch s Britániou o novej obchodnej dohode. Takisto sa však rozhodli vystupňovať prípravy na možnosť bezdohodového odchodu ostrovnej krajiny z EÚ – pre prípad, že by tieto napäté rokovania zlyhali, informovala tlačová agentúra Reuters.

Lídri 27 členských krajín EÚ na stretnutí venovanom diskusiám o brexite vydali spoločné rozhodnutie, v ktorom uviedli, že budú „v nasledujúcich týždňoch pokračovať v rokovaniach“. Zároveň vyzvali Britániu, „aby podnikla potrebné kroky, ktoré dohodu umožnia“.

Takisto zdôraznili, že už skôr dosiahnutá „rozvodová“ dohoda Únie s Britániou musí byť plne realizovaná do konca tohto roka. Išlo o narážku na nový návrh britského zákona, ktorý v prípade schválenia v britskom parlamente zruší časti tejto dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet