Na hlavný obsah

Rusi budú vakcínu proti koronavírusu vyrábať v Indii

India vyrobí viac ako 100 miliónov dávok vakcíny.

Rusi budú vakcínu proti koronavírusu vyrábať v Indii
Na snímke ampulky s novou vakcínou v ústave epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský fond priamych investícií (RDIF) a indická farmaceutická spoločnosť Hetero sa dohodli na tom, že v Indii sa bude ročne vyrábať viac ako 100 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Toto oznámenie zverejnili na twitteri.

Fond RDIF, ktorý sa na výrobe vakcíny podieľa a má na starosti jej marketing, a spoločnosť Hetero, plánujú začať výrobu vakcíny v Indii začiatkom budúceho roka. V Indii sa koná druhá a tretia fáza testovania.

Vakcínu Sputnik V, pomenovanú po slávnej ruskej družici, vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja. Preparát schválili ruské úrady v auguste ako prvú vakcínu na svete. K očkovaniu sú potrebné dve dávky. Ruské úrady sprvu ohlásili, že Sputnik V dosahuje účinnosť až 92 percent, neskôr číslo zvýšili na 95 percent.

Rusko okrem Sputnika V už schválilo tiež vakcínu zo sibírskeho strediska Vektor, ktoré sa nazýva EpiVakKorona. Tretiu očkovaciu látku sa podľa ruského prezidenta Vladimira Putina chystá Kremeľ v blízkej dobe schváliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet