Na hlavný obsah

Biden a Harrisová zverejnili svoj program, pripravujú sa na prevzatie moci

Novozvolený prezident USA chce zabrať tam, kde videl nedostatky svojho predchodcu.

Biden a Harrisová zverejnili svoj program, pripravujú sa na prevzatie moci
Novozvolený americký prezident a viceprezidentka Kamala Harrisová. Foto: SITA/AP/Carolyn Kaster

Víťazi prezidentských volieb v USA, demokrat Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová, sa už pripravujú na prevzatie moci a zostavujú tím svojich spolupracovníkov. Ako informovala v nedeľu (8. 11.) stanica CNN, na novej webstránke predstavili štyri hlavné priority svojho programu, ktorými sú: pandémia COVID-19, obnova ekonomiky, rasová rovnosť a klimatická zmena.

Napriek tomu, že súčasný prezident Donald Trump naďalej odmieta priznať volebnú porážku, Bidenove prípravy na prevzatie moci sú podľa zainteresovaných už v plnom prúde.

Nemenovaný predstaviteľ oboznámený so situáciou uviedol, že vyslané skupiny Bidenových spolupracovníkov začnú už tento týždeň pracovať v jednotlivých federálnych agentúrach a úradoch a „prístup k nim získajú v primeranom čase“. Keďže Trump odmieta uznať výsledky volieb, nie je jasné, či a kedy sa tak skutočne stane.

O tom, že Bidenova cesta k prevzatiu moci nebude jednoduchá, svedčí aj to, že vedenie americkej agentúry Všeobecná správa služieb (GSA) sa zdráha podpísať list, na základe ktorého by Biden získal prístup k americkým úradom a mohol formálne začať svoju prácu.

 Úlohou amerického úradu po zvolení nového prezidenta je umožniť tímu „zjavného víťaza“ volieb prístup k vládnym budovám, e-mailom, vládnym úradníkom a počítačovým systémom, uvoľniť vopred schválené financie na platy a vládu a vytvoriť pre novú administratívu priestory v každom americkom úrade. Šéfka GSA Emily Murphyová v nedeľu večer miestneho času – 36 hodín po tom, čo médiá za víťaza amerických volieb vyhlásili Joea Bidena – odmietla príslušný dokument podpísať. Podľa informácií denníka The Washington Post Trumpova administratíva v súlade so samotným prezidentom, ktorý odmieta uznať víťazstvo Bidena, takýto list bezprostredne podpísať ani neplánuje.

V boji s pandémiou má pomôcť aj bezplatné testovanie

Podľa zverejneného programu chce Biden proti pandémii koronavírusu bojovať prostredníctvom „pravidelného, spoľahlivého a bezplatného testovania“ pre všetkých Američanov a poskytnutím „účinnej a spravodlivej distribúcie liečby a vakcín“. Biden sľubuje aj spoluprácu s guvernérmi a starostami na implementácii plošnej povinnosti nosiť ochranné rúška.

„Američania si zaslúžia urgentnú, ráznu a profesionálnu reakciu na prehlbujúcu sa krízu v oblasti verejného zdravia a ekonomiky spôsobenú koronavírusom,“ píše sa na stránke, ktorá zverejnila programové priority novozvoleného prezidenta. Biden má v pondelok (9. 11.) predstaviť 12-člennú pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať epidemiologickou situáciou v krajine.

Nové štandardy pre políciu

V rámci boja za rasovú rovnosť navrhujú Biden a Harrisová mnohé ekonomické plány zamerané na túto sféru, avšak najkomplexnejšie zmeny sa týkajú reformy polície. Budúca administratíva chce v tejto oblasti spolupracovať s Kongresom a zaviesť plošný zákaz škrtiacich chvatov, zakázať používanie armádnych zbraní v policajných zložkách, vytvoriť záväzné štandardy pre používanie sily a tiež komisiu, ktorá bude v rámci celej krajiny kontrolovať činnosť polície. „Nastal čas, aby sa naša krajina vyrovnala so systémovým rasizmom,“ uvádza Bidenov tím na stránke.

Bidenova administratíva chce navyše v oblasti ekonomiky zabezpečiť „štátnym, lokálnym a kmeňovým vládam podporu, ktorú potrebujú na to, aby nedošlo k prepúšťaniu pedagógov, hasičov a ďalších dôležitých zamestnancov“.

Trump si prehru stále nepripúšťa

Dosluhujúci prezident USA Donald Trump odmieta priznať porážku a plánuje prostredníctvom právnikov napadnúť výsledky hlasovania vo viacerých štátoch na súde. Jeho uznanie výsledku volieb je potrebné na uvoľnenie finančných prostriedkov na proces prechodu. Až potom budú môcť víťaz volieb Biden a jeho tím začať s procesom preberania moci.

K tomu, aby Trump uznal výsledky volieb, ho v nedeľu vyzvala nadstranícka skupina Center for Presidential Transition, pozostávajúca zo zástupcov troch predchádzajúcich administratív USA, ktorá si dala za úlohu pomáhať pri zmene vlády po voľbách.

„Bola to náročná predvolebnú kampaň, ale dejiny sú  plné príkladov prezidentov, ktorí po takýchto kampaniach elegantne pomohli svojim nástupcom,“ uvádza nadstranícke centrum.

Medzi signatármi výzvy sú Josh Bolten, šéf prezidentskej kancelárie za prezidenta Georgea H.W. Busha, vtedajší minister zdravotníctva a sociálnych vecí Michael Leavitt, ako aj Thomas McLarty, bývalý šéf prezidentskej kancelárie počas úradovania Billa Clintona, Penny Pritzkerová, ministerka obchodu za éry Baracka Obamu.

Bidenov prípravný tím začal pracovať už počas leta, keď sa jeho počet zvýšil na 150. Zdroj oboznámený s plánovaným prechodom moci v USA pre CNN uviedol, že počet spolupracovníkov by sa mohol do inaugurácie nového prezidenta, ktorá je naplánovaná na 20. januára 2021, zvýšiť až na 300 ľudí.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra. Donald Trump avizoval, že dovtedy podnikne ďalšie právne kroky na spochybnenie Bidenovho víťazstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet