Na hlavný obsah

Lukašenko proti demonštrantom postavil obrnené vozidlá s guľometmi, ozývala sa streľba

V Minsku protestovalo 10 000 až 20 000 demonštrantov.

Lukašenko proti demonštrantom postavil obrnené vozidlá s guľometmi, ozývala sa streľba
Pri poslednom proteste v Bielorusku polícia brutálne zakročila proti demonštrantom a použila varovné výstrely. (1. novembra 2020) Foto: SITA/AP

V nedeľu 1. novembra sa v bieloruskej metropole opäť zišli tisíce demonštrantov, ktorí sa už tretí mesiac dožadujú odstúpenia autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Polícia proti protestujúcim tvrdo zakročila a zatkla 300 ľudí.

Nedeľňajšia protestná akcia bola spojená s Dušičkami, počas ktorých si obyvatelia Minsku tradične pripomínajú obete stalinských represií sprievodom z centra mesta do lesa Kurapaty, kde objavili hroby obetí masových popráv z 30. a 40. rokov. Tento rok úrady spomienkovú akciu nepovolili, no niekoľko stoviek demonštrantov aj napriek odporu silových zložiek na miesto dorazilo.

Podľa očitých svedkov sa mali pred začatím protestnej akcie v uliciach pohybovať obrnené obojživelné vozidlá s guľometmi. Polícia následne potvrdila, že jej príslušníci počas demonštrácie strieľali do vzduchu, podľa nej ale nešlo o rany zo smrtiacich zbraní.

Správy a videá na sociálnych sieťach dokazujú, že policajti proti demonštrantom znova použili bleskové granáty a vodné delá. Pri zatýkaní veľa ľudí brutálne zbili, medzi zatknutými sú aj novinári.

„Úrady sa pokúšajú ten vriaci bieloruský hrniec utesniť, ale z histórie vieme, kam to môže viesť,“ povedal šéf organizácie na ochranu ľudských práv Viasna Ales Bjaljacki.

Vláda hrozí strelnými zbraňami

Lukašenko tesne pred demonštráciou oznámil, že už nemieni robiť ústupky a pohrozil použitím sily, ministerstvo vnútra tiež varovalo pred použitím strelných zbraní. Prezident okrem toho naznačil, že v prípade nutnosti povolá do ulíc armádu a vyzbrojí dobrovoľníkov z takzvaných ľudových družín, ktoré tvoria bývalí vojaci a príslušníci bezpečnostných zložiek.

V centre mesta následne uzatvorili niekoľko staníc metra s cieľom sťažiť ľuďom cestu na protest. Len obmedzene fungovalo mobilné pripojenie na internet.

Bieloruská vláda na svojom oficiálnom webe oznámila, že od 1. novembra dočasne uzavrie hranice pre vstup cudzincov a osôb bez občianstva. Tieto opatrenia majú podľa vlády súvisieť so šírením koronavírusu. Krajina už tento týždeň čiastočne uzavrela pozemné hranice s Poľskom, Lotyšskom, Litvou a s Ukrajinou.

Hromadné protesty proti Lukašenkovmu režimu vyvolali prezidentské voľby zo začiatku augusta. Opozícia a demonštranti pokladajú Lukašenkovo ​​oficiálne oznámené víťazstva vo voľbách s viac ako 80 percentami hlasov za sfalšované, v Minsku sa odvtedy každú nedeľu schádzajú desiatky tisíc ľudí. Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorú rad Bielorusov považuje za skutočného víťaza volieb, je v exile v Litve.

„V našej krajine sa opäť odohrávajú hrôzy. Nezabudli sme na našu minulosť a nezabudneme ani na to, čo sa deje práve teraz,“ uviedla dnes vo vyhlásení na podporu demonštrantov Cichanovská.

Pri poslednom proteste v Bielorusku polícia brutálne zakročila proti demonštrantom, zatkla 250 z nich a použila varovné výstrely. (1. novembra 2020)Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet