Na hlavný obsah

Pri rekonštrukcii katedrály v Žiline objavili doteraz neznámu kryptu

Obnova chrámu je vyvrcholením 12-ročného výskumu.

Pri rekonštrukcii katedrály v Žiline objavili doteraz neznámu kryptu
Zrekonštruovaná veža Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline. Foto: Branislav Koscelnik

Počas rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline sa podarilo obnoviť kamenný sokel pôvodnej trojloďovej gotickej stavby zo 14. storočia na západnej fasáde, ale aj fragmenty renesančných omietkových stĺpov v oknách na šiestom a siedmom podlaží veže. Dokončenie obnovy veže katedrály je zavŕšením prvého roka prác na exteriéri chrámu.

Biskupský úrad získal na prvú etapu viac ako 800 000 eur z dotácie Ministerstva kultúry SR, no na práce v tomto a budúcom roku bude potrebovať zrejme až 1,3 milióna. Úrad preto privíta akúkoľvek pomoc z diecézy, z farnosti či od súkromných darcov, aby sa im podarilo zhromaždiť potrebnú sumu.

Obnova chrámu, ktorý je symbolom Žiliny, je vyvrcholením asi 12-ročného výskumu. Práce priniesli niekoľko unikátnych nálezov, tým najvýraznejším je doteraz neobjavená krypta so stovkami kostrových pozostatkov. Katedrálu v minulosti zničilo niekoľko požiarov a trpela necitlivými stavebnými zmenami. Teraz sa k nej pristupuje inak.

„Obnova, ktorá teraz prebieha, sa nejakým spôsobom snaží rehabilitovať hodnoverný a historický výraz objektu. Preto sme sa vrátili k vizuálu, ako mal kostol po veľkej slohovej úprave v renesancii,“ vysvetlil pamiatkar Vladimír Majtan, ktorý dohliada na obnovu národnej kultúrnej pamiatky.

Informácie odvysielalo Rádio Regina Stred.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny