Na hlavný obsah

EÚ nalieha na AstraZenecu, aby dodala sľúbené počty vakcín

Firma vzhľadom na výrobné komplikácie ohlásila meškanie.

EÚ nalieha na AstraZenecu, aby dodala sľúbené počty vakcín
Vakcínou z dielne firmy AstraZeneca plánujú očkovať aj na Slovensku. Foto: SITA/AP

Európska únia vyzvala spoločnosť AstraZeneca, aby spoločenstvu 27 krajín dodala pôvodne sľúbený počet vakcín proti koronavírusu. O problematike v pondelok (25. 1.) s riaditeľom spoločnosti hovorila šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Separátne rozhovory s britsko-švédskou firmou vedú viaceré členské štáty.

Spoločnosť AstraZeneca, ktorá vakcínu vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, počas víkendu upozornila, že vzhľadom na výrobné komplikácie dodá Únii v počiatočnej fáze menej dávok, než bol pôvodný plán.

Vakcína britsko-švédskej firmy ešte nie je pre využitie na európskom trhu povolená, avšak Európska lieková agentúra by mohla jej nasadenie schváliť ešte tento piatok (29. 1.). Jej núdzové využite už povolila Veľká Británia a niekoľko ďalších krajín vrátane Indie, Pakistanu, Argentíny a Mexika.

Naopak, Austrália jej hromadné nasadenie v boji proti pandémii dočasne pozastavila. Dôvodom bola tretia fáza klinických testov, ktorá preukázala len 62-percentnú účinnosť očkovacej látky. Austrálsko-novozélandskí vedci sa obávali, že by preto nedokázala zabezpečiť kolektívnu imunitu obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet