Na hlavný obsah

Druhá vlna pandémie sa neprejavila výraznejším poklesom ekonomiky

Posledný štvrťrok 2020 bol pre ekonomiku lepší, ako začiatok roka.

Druhá vlna pandémie sa neprejavila výraznejším poklesom ekonomiky
Závod nemeckého dodávateľa pre automobilový priemysel v Kočovciach pri Novom Meste nad Váhom. Foto: TASR

Slovenská ekonomika vo štvrtom štvrťroku minulého roka svoj prepad výraznejšie nezvýšila, pokles hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahol podľa rýchleho odhadu medziročne 2,7 %. V porovnaní s tretím štvrťrokom 2020 vzrástla o 0,2 %, informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR v rýchlom odhade, ktorý zverejnil v utorok (16. 2.)

„Druhá vlna pandémie COVID-19 s väčšími negatívnymi zdravotnými dosahmi na obyvateľstvo sa neprejavila výraznejším prepadom v ekonomike SR. Naopak, pozitívne prekvapil výkon viacerých odvetví ako napr. automobilového priemyslu aj stavebníctva,“ uviedol úrad. Medziročný vývoj HDP bol tak porovnateľný s vývojom v treťom štvrťroku, dokonca bol aj výrazne lepší ako počas prvej vlny pandémie v druhom štvrťroku 2020.

„K výsledku významnou mierou prispelo kladné saldo zahraničného obchodu, podporené zahraničným dopytom v oblasti automobilových výrobkov,“ dodal úrad.

Zamestnanosť medziročne klesla, v sledovanom období dosiahla 2 401 600 osôb. „V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2019 sa znížila o 2 %. Po očistení o sezónne vplyvy celková zamestnanosť klesla oproti štvrtému štvrťroku 2019 o 2,1 % a oproti tretiemu štvrťroku 2020 vzrástla o 0,2 %,“ upresnili štatistici.

Odhad sa ešte môže zmeniť, úrad ho spresní a doplní

Úrad upozornil, že vzhľadom na aktuálnu výnimočnú situáciu môžu byť údaje revidované „vo vyššej miere ako býva zvykom“. V dôsledku obmedzenej dostupnosti údajov totiž musí robiť viac odhadov, ktoré sa môžu neskôr upraviť. Údaje potrebné na získanie hodnoty HDP aj zamestnanosti poskytujú Štatistickému úradu SR priamo podnikatelia.

Úrad zverejnený rýchly odhad na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresní a doplní o štruktúry jednotlivých ukazovateľov a zverejní ho na svojej internetovej stránke 5. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika