Na hlavný obsah

Na ceste do Srbska sú ďalšie státisíce čínskych vakcín

V tempe očkovania patrí balkánska krajina medzi európskych lídrov.

Na ceste do Srbska sú ďalšie státisíce čínskych vakcín
Na snímke vojak dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm v Belehrade. Foto: TASR/AP

Do Srbska dorazí v stredu (10. 2.) ďalších 500 000 dávok vakcíny od čínskej spoločnosti Sinopharm, oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič. Podľa agentúry Tanjug uviedol, že dávky vakcíny začali nakladať do srbského lietadla na pekinskom letisku a do konca dňa budú v Belehrade.

Podľa spravodajského servera B92.net Vučič už v utorok (9. 2.)uviedol, že 15. februára dorazí 42 000 dávok vakcíny od spoločností Pfizer a BioNtech a 22. februára ďalších 46 000. Do 20. februára dorazí do Srbska aj 125 000 – 150 000 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, na ktoré podpísali zmluvu. Vučič pripomenul, že prvých 50 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V už do Srbska dorazilo a ďalšie prídu do 15 dní.

„Do konca februára budeme mať celkovo dva milióny dávok vakcín, ktoré sa použijú na očkovanie miliónov občanov,“ zdôraznil Vučič s tým, že to hovorí o veľkej práci a úsilí všetkých, ktorí sa na tomto procese podieľali.

Do Srbska pricestoval v stredu český premiér Andrej Babiš. Spoločne so svojím zdravotníckym expertným tímom tam chce zbierať informácie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, informoval spravodajský server Novinky.cz. Babiš pred odletom poznamenal, že v prípade ruskej vakcíny Sputnik V počká Česká republika na schválenie Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

„Srbsko očkuje vo veľkom. V priemere na obyvateľa patrí medzi najlepších na svete, takže nás budú zaujímať ich skúsenosti. Majú skúsenosti s vakcínami, ktoré neboli v EÚ schválené,“ povedal Babiš. V Srbsku už dostalo vakcínu proti koronavírusu vyše 500 000 občanov. Krajina zvláda vakcináciu v pomere k počtu obyvateľov najrýchlejšie zo štátov kontinentálnej Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet