Na hlavný obsah

Objem exportu do EÚ klesol takmer o 70 percent, tvrdia britskí dopravcovia

Mrzí ich, že ministri pri brexite nepočúvali expertov.

Objem exportu do EÚ klesol takmer o 70 percent, tvrdia britskí dopravcovia
Kamióny a osobné autá vychádzajú z trajektu, ktorý priplával zo Škótska do prístavného mesta Larne v Severnom Írsku v piatok 1. januára 2021. Foto: TASR/AP

Objem exportu prechádzajúceho cez britské prístavy do Európskej únie v januári v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka klesol o 68 percent. Vyplýva to z prieskumu organizácie Road Haulage Association (RHA), ktorá sa zaoberá problematikou britskej cestnej nákladnej dopravy.

Šéf organizácie Richard Burnett pre nedeľník The Observer uviedol, že podľa jej zistení 65 až 75 percent vozidiel prichádzajúcich z EÚ sa z Británie vracia bez nákladu. Je „veľmi frustrujúce a nepríjemné, že ministri sa rozhodli nepočúvať odvetvie a expertov“, ktorí dôsledne vyzývali na väčšiu vládnu konzultáciu, upozorňuje Richard Burnett.

RHA uviedla, že počet britských colných deklarantov sa musí zvýšiť, aby sa firmám pomohlo s dodatočnými administratívnymi prácami. Terajší počet približne 10-tisíc colných deklarantov je podľa nej iba zhruba pätinou z toho, čo RHA hovorila, že je potrebné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika