Na hlavný obsah

Väčšina republikánov by podporila druhú Trumpovu kandidatúru na prezidenta

Niekdajší najvyšší muž USA by ovládol primárky.

Väčšina republikánov by podporila druhú Trumpovu kandidatúru na prezidenta
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Ak by sa konali republikánske primárky, plánované na rok 2024, už teraz, ich jasným favoritom by bol exprezident USA Donald Trump. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Morning Consult a magazínu Politico, podľa ktorého by jeho druhú kandidatúru do Bieleho domu podporilo 54 % republikánov, teda rovnaké množstvo, ako pri podobnom prieskume vykonanom pred nepokojmi zo 6. januára, pre ktoré čelil Trump neúspešnej ústavnej žalobe.

Až 59 % oslovených republikánov uviedlo, že si želajú, aby hral exprezident do budúcnosti významnú úlohu v ich strane. To je o 18 percentuálnych bodov viac, než v prieskume vykonanom bezprostredne po útoku jeho priaznivcov na Kapitol, pri ktorom prišlo o život päť ľudí.

Podľa serveru Politico je prieskum dôkazom toho, že sa republikáni veľmi rýchlo preniesli cez akékoľvek pochybnosti o Trumpovi a jeho možnom spojení s bezprecedentnými násilnosťami. Podľa mnohých pozorovateľov za ne exprezident nesie zodpovednosť pre to, že sústavne spochybňoval výsledky novembrových volieb a opakoval svoje nijako nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch.

Denník The Guardian však upozorňuje, že od nepokojov zo začiatku januára opustilo stranu niekoľko desiatok tisíc jej prívržencov a väčšina Američanov sa domnieva, že by sa Trump nemal znovu usilovať o Biely dom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet