Na hlavný obsah

Akt zúfalstva či iná dohoda v pozadí. Analytici reagujú na nákup Sputnika V

Slovensko nevyslalo do Bruselu najlepší signál, zhodli sa.

Akt zúfalstva či iná dohoda v pozadí. Analytici reagujú na nákup Sputnika V
Na snímke hore logo Európskej únie a vlajky členských krajín, dole vakcína Sputnik V, ktorú doviezli na Letisko Košice. Foto: TASR/AP, TASR, koláž: RTVS

Slovensko, podobne ako predtým Maďarsko, pondelkovým (1. 3.) nákupom ruskej vakcíny Sputnik V de facto obišlo dohodu členských štátov Európskej únie (EÚ) o spoločnom postupe v očkovacej stratégii. Experti sa zhodujú, že Bratislava nevyslala do Bruselu najšťastnejší signál.

Prílet Sputnika V do Košíc si všimol napríklad portál Politico, ktorý čítajú aj diplomati v Bruseli. Krok Slovenska budú vnímať pravdepodobne rozpačito, myslí si analytik portálu Euractiv Radovan Geist. „Dnes to skôr pôsobí ako akt zúfalstva. Je zrejmé, že vláda nezvláda pandémiu, a preto sa uchyľuje aj k takýmto riešeniam, ktoré sú problematické. Čím viac bude takýchto riešení, tým viac sa možno pre partnerov v západnej Európe potvrdí obraz stredoeurópskeho regiónu, ktorý využíva alebo hľadí na nejaké spoločné európske riešenia len v prípade, ak mu to vyhovuje,“ podotkol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Bratislava obchádzaním systému, z ktorého v konečnom dôsledku ťaží pri prerozdeľovaní vakcín, vysiela zlý signál. Reagoval bývalý riaditeľ odboru strategických analýz slovenského rezortu diplomacie – dnes analytik pražského inštitútu Europeum Vladimír Bartovic. „Nákup ruskej vakcíny, ktorá nie je schválená Európskou agentúrou pre lieky (EMA), je podľa môjho názoru sadnutie na lep ruským geopolitickým záujmom, pretože Rusi mali veľa šancí na to, aby požiadali o registráciu štandardným spôsobom v rámci EÚ. Keby to urobili, mohli ju dávno mať a nebol by žiaden problém s dovozom registrovanej vakcíny,“ vysvetlil.

Rusku podľa neho vyhovuje poukazovať na ochotu členských krajín rokovať o vakcínach bez Bruselu, čím rozbíja Moskva európsku jednotu. „Len sa obávam, či za týmto obchodom nebude aj niečo viac, ale to uvidíme v prípade, keď sa na európskej pôde budú znovu preberať napríklad sankcie proti Rusku, ako sa slovenská vláda zachová. Potom sa ukáže, či naozaj išlo o obyčajný obchodný vzťah alebo bola v pozadí aj iná dohoda,“ doplnil pre Rádiožurnál.

Nielen Slovensko, ale aj ďalšie európske krajiny, najmä Maďarsko alebo Česko, vidia v Sputniku alternatívu pomalých dodávok z EÚ. Tá priznáva, že urobila chybu, keď nemyslela na to, že výrobcovia nemusia napĺňať zmluvy. Rakúsko v utorok (2. 3.) oznámilo, že sa podobným problémom chce v budúcnosti vyhnúť a spoločne s Dánskom sa chce dohodnúť s Izraelom na výrobe vakcín druhej generácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko