Na hlavný obsah

Čaputová: Rok pandémie nás naučil, ako veľmi potrebujeme naše učiteľky a učiteľov

Prezidentka si pripomenula Medzinárodný deň učiteľov.

Čaputová: Rok pandémie nás naučil, ako veľmi potrebujeme naše učiteľky a učiteľov
Na snímke z videa na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa učiteľov. Foto: facebook/Zuzana Čaputová

Škola je pre deti mimoriadne dôležitá a osobný kontakt je nenahraditeľný, pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu 28. marca pri príležitosti Medzinárodného dňa učiteľov.

Uplynulý rok označila za nezvyčajný a nečakaný. „Dúfali sme, že to nebude trvať dlho a a deti sa budú môcť do školských lavíc skoro vrátiť. Žiaľ, nestalo sa,“ povedala prezidentka vo videu na sociálnej sieti. Rok mimo školy podľa nej poukázal na to, ako veľmi sú pedagógovia potrební. „Lepšie ako pred rokom chápeme, že uprostred rastúcej epidémie samoty je škola mimoriadne dôležitá,“ dodala prezidentka s tým, že práve škola je kotvou duševného zdravia, keďže v neustále sa meniacom svete prináša štruktúru a predvídateľnosť.

Pedagógom sa poďakovala za ich snahu venovať sa deťom aj na diaľku a schopnosť motivovať ich aj napriek sťaženým podmienkam. Zvlášť sa im poďakovala za to, že sa venovali aj žiakom, ktorí nemali prístup k online vzdelávaniu. „Ďakujem vám, že ste v rámci svojich možností urobili veľa, aby ste im pomohli,“ dodala.

Prezidentka podotkla, že pandémia zdôraznila úlohu vedcov a odborníkov, ktorí sami boli kedysi žiakmi „a stretli učiteľa, ktorý v nich kultivoval schopnosť mať otvorené oči, myseľ a zapálil v nich túžbu po poznaní“. Poznamenala, že tieto poznatky môžu pomôcť zachrániť množstvo ľudských životov.

„Verím, že najbližšie mesiace už budú lepšie a že do škôl sa znovu vráti život, lebo žiadna technológia nenahradí bezprostredný ľudský kontakt,“ uzavrela prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko