Na hlavný obsah

Matovič: Za Sputnik sme Rusku nič nesľúbili

Krajina sa má v priebehu týždňa dozvedieť ešte jednu vec.

Matovič: Za Sputnik sme Rusku nič nesľúbili
Minister financií a vtedajší premiér Igor Matovič a vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO) počas tlačovej konferencie z košického letiska po prílete lietadla slovenskej armády s prvou dodávkou ruskej vakcíny Sputnik V. (1. marca 2021) Foto: TASR

„Nikto nikoho nebude nútiť, aby sa Sputnikom očkoval, preto nechápem logiku tých, ktorí na barikádach bojujú proti ruskej vakcíne.“ V utorok (2. 3.) to vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽANO) v relácii Braňo Závodský Naživo na Rádiu Expres. Po vakcíne Sputnik V podľa svojich slov siahol preto, že ide o zdravie a nie o politiku. „Urobil som to preto, lebo to bolo správne, lebo to bola moja zodpovednosť,“ vysvetli.

Premiér ubezpečil, že za dodávky vakcín Rusku neprisľúbil žiadnu protislužbu. Odmietol aj to, že by takouto službou bola pondelková (1. 3.) tlačová konferencia pred otvoreným lietadlom priamo na letisku v Košiciach. „Nerozumiem, prečo by ste si mysleli, že za toto treba zradiť Slovensko. Nič som nesľúbil. Nikto odo mňa ani nič také nechcel,“ povedal a zmluvu s Ruskom označil za kľúčovú pre Slovensko. „Niekedy zaberie čaro osobnosti,“ reagoval na otázku, ako je možné, že Slovensko dostalo omnoho viac vakcín ako Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán sa netají sympatiami k Ruskej federácii.

Matovič naznačil, že využitie očkovacej látky Sputnik V by mohlo byť ohraničené spodnou vekovou hranicou. Do úvahy podľa neho prichádza veková skupina 50+, keďže práve táto kategória obyvateľov mala v prieskume prejaviť najväčší záujem o ruskú vakcínu.

Odchod koaličných partnerov ho nemrzí

Krátko po prílete slovenského vojenského lietadla s prvou dodávkou ruskej vakcíny oznámil vystúpenie z koalície poslanec a predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Nasledujúci deň oznámil aj vystúpenie zo strany Za ľudí. Po odchode Miroslava Kollára, ide v krátkom čase o druhého člena, ktorý koalíciu opustil. Premiér uviedol, že mu odchodu koaličných partnerov vôbec nie je ľúto. „Čo sa týka poslanca Kollára, ten v podstate súčasťou koalície nebol, bol jedným z najhlučnejších politikov opozície,“ uviedol predseda vlády. Dodal, že aj vo vnútri strany Za ľudí boli „radi, že sa to vyčistilo“.

V súvislosti s dvomi veľkými vecami, ktoré premiér avizoval na sociálnej sieti, prezradil, že ruská vakcína bola jednou z nich. „Dvojka ešte len bude,“ povedal. Verejnosť sa má o nej dozvedieť v priebehu týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko