Na hlavný obsah

Odsúdili novinárku, ktorá zverejnila správy o smrti bieloruského aktivistu Bandarenku

Podmienečný trest dostal aj lekár, ktorý záznamy poskytol

Odsúdili novinárku, ktorá zverejnila správy o smrti bieloruského aktivistu Bandarenku
Raman Bandarenka zomrel po násilnom zásahu bieloruskej polície. Foto: Twitter

Na šesť mesiacov väzenia odsúdili v utorok (2. 3 .) v Bielorusku novinárku pre obvinenia zo zverejnenia lekárskych záznamov aktivistu Ramana Bandarenku, ktorý zomrel vo väzbe na následky poškodenia mozgu a ďalšie zranenia z bitky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyšetrovatelia tvrdia, že Bandarenka vykazoval známky intoxikácie – požitia alkoholu. Novinárka nezávislého spravodajského webu TUT.by Kaciaryna Barisevičová naopak informovala, že v tele obete nebol zistený žiaden alkohol. Lekár Arciom Sarokin, obvinený z poskytnutia lekárskych záznamov Barisevičovej, dostal podmienečný trest.

K incidentu s Bandarenkom došlo 11. novembra 2020, keď ho neidentifikované osoby uniesli z dvora bytového domu, kde býval, na neznáme miesto. Bandarenka vyšiel na dvor, aby neznámym osobám zabránil v ničení úprav vo dvore, ktoré si urobili obyvatelia bytového domu ako prejav podpory bieloruskej opozície.

Neskôr po predpokladanom únose 31-ročného Bandarenku priviezli do jednej z minských nemocníc s ťažkými zraneniami. Lekári mu diagnostikovali poranenie hlavy, mozgový edém a mnohopočetné modriny. Napriek urgentnej operácii mladík zomrel.

Bandarenkov aktivizmus bol súčasťou snáh časti bieloruských občanov postaviť sa proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali v auguste minulého roku a za ktorých víťaza bol vyhlásený Alexandr Lukašenko. Úrady tvrdili, že zverejnenie informácií o Bandarenkovi predstavuje hrozbu pre verejnú bezpečnosť, pripomína Reuters.

Smútočné zhromaždenie na pamiatku 31- ročného aktivistu opozície Ramana Bandarenku, ktorý zomrel po potýčke s neznámymi osobami. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet