Na hlavný obsah

Vláda nedokončí funkčné obdobie, zhodli sa politológovia

Pripravuje sa Matovič na predčasné voľby?

Vláda nedokončí funkčné obdobie, zhodli sa politológovia
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) sa podmienkami, ktoré hnutie OĽANO stanovilo, snaží rozdeliť SaS a Za ľudí. Títo koaliční partneri požadujú demisiu šéfa exekutívy a mohli by postupovať proti nemu. Myslí si to politológ Inštitútu pre kresťanskodemokratickú politiku a pražskej vysokej školy Ambis Marián Sekerák. Skonštatoval to v pondelkovej (22. 3.) relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko.

Za ľudí ako #Sieť?

Nasvedčuje tomu aj formulácia predsedu vlády o tom, že prijíma ponuku rezignácie Márie Kolíkovej z postu ministerky spravodlivosti a Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcie podpredsedu parlamentu. Predseda vlády tým môže dopomôcť k vnútornému rozkladu strany. „Môže to byť snaha o určité rozdelenie politického subjektu, ktorý sa borí s odchodmi poslancov (Miroslav Kollár, Tomáš Valášek, pozn.). Môže to byť aj reakcia na medializované informácie ohľadom špekulácií, ktoré SaS dementovala, že by mala byť Kolíková dosadená do iných funkcií.“ Sekerák narážal na to, že Kolíková mala dostať ponuku od predsedu liberálov Richarda Sulíka, aby vstúpila do jeho strany, zároveň ju mal pretláčať za premiérku. Sulík tieto špekulácie poprel.

Matovič tiež vo vyhlásení za OĽANO skonštatoval, že novým šéfom rezortu spravodlivosti by nemal byť človek s prepojením na bývalé vlády. Kolíková bola štátnou tajomníčkou na tomto ministerstve v rokoch 2016 až 2020. „Nevadilo im to na začiatku? Nevnímali to ako kontroverzné? Ak áno, mali presadzovať, aby takáto osoba nebola členkou vlády, zrazu to už vadí,“ zamyslel sa Sekerák.

Politológ Michal Cirner z Prešovskej univerzity v Prešove si nemyslí, že poslanecký klub Za ľudí môže zaniknúť na mene Kolíkovej. „Rozpadne sa vtedy, ak by Za ľudí chceli ostať v trojkoalícii. Nemôžu robiť vlastnú politiku, musia sa pozerať na to, ako bude konať SaS. Ak tá odíde z vlády a Za ľudí budú chcieť ostať, rozpadne sa poslanecký klub a bude im hroziť zánik ako kedysi strane #Sieť Radoslava Procházku,“ skonštatoval.

Napodobní Matovič Fica?

Zároveň sa vyjadril, že spôsob odkomunikovania podmienok zo strany OĽANO nebol dobrý a hnutie zneužilo Úrad vlády SR na stranícku tlačovku. Požiadavky podľa neho nemuseli byť medializované a malo sa o nich rokovať. Teraz je na rade rokovanie koaličnej rady za zatvorenými dverami a čaká sa konsenzus. „Ak sa tak nestane, dve strany odídu a čaká nás buď menšinová vláda, alebo predčasné voľby,“ pripomenul.

Tiež si myslí, že koaliční partneri by sa dokázali vyrovnať s podmienkami OĽANO. Problém však môže nastať inde. „Nebudú sa chcieť zmieriť s tým, že Matovič by bol naďalej členom vlády, ktorú nebude viesť. Konflikt by sa nepresunul na inú pôdu, líder OĽANO by mal vždy najsilnejšie slovo a nový premiér, či už by to bol Eduard Heger alebo niekto iný, by vždy pozeral na vláde jedným očkom na Matoviča, čo môže a nemôže urobiť,“ povedal pre RTVS Cirner. Sekerák doplnil, že keby od začiatku komunikovali SaS a Za ľudí svoje podmienky smerom k demisii premiéra a nie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), mohla byť situácia iná.

Tiež si myslí, že Matovič by bol schopný vzdať sa funkcie premiéra, keďže tak už v roku 2018 urobil aj Robert Fico (Smer-SD), „o ktorom si každý myslel, že je pevne zviazaný s touto pozíciou.“ Vtedy došlo k rekonštrukcii vlády a premiérom sa stal Peter Pellegrini. Cirner pripomenul, že pri demisii šéfa exekutívy padá celá vláda. „Keď sa tak stane, musí sa otvoriť koaličná zmluva. Kabinet funguje nanovo, rokujú sa nové požiadavky a s akýmkoľvek novým premiérom musí prísť nové programové vyhlásenie vlády, s ktorým treba vysloviť súhlas.“

Vydrží vláda? Cirner: „Bol by to zázrak“

Podľa Sekeráka sa Matovič zároveň už pripravuje na možné predčasné voľby. Myslí si, že je najlepší v politickom marketingu, čo dokázalo aj víťazstvo vo vlaňajších voľbách. „Isté strategické uvažovanie môže ísť uňho smerom k potenciálnym predčasným voľbám. Určite nie je jediný, kto sa na tie voľby pripravuje a vzhľadom na skutočnosti sa aj musí,“ podotkol s tým, že vládna koalícia podľa neho nedokončí celé funkčné obdobie (do roku 2024) a scenár predčasných volieb je tak reálny. Rovnakého názoru je aj Cirner s tým, že pre narušené vzťahy nedokáže kabinet presadzovať svoje hodnoty či program a pandémia koronavírusu mu berie potrebný elán. „Ak sa to podarí, bude to zázrak.“

Menšinová vláda podľa nich neprichádza do úvahy. „Ak by ju dokázali zostaviť, bolo by to dočasné a stálo by to na vratkých základoch,“ podčiarkol Sekerák. „Bolo by to dočasné riešenie. Vláda by sa po čase dohodla na skrátení funkčného obdobia a predčasných voľbách,“ doplnil Cirner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko