Na hlavný obsah

Šéfka Európskej komisie pohrozila obmedzením vývozu vakcín mimo EÚ

Dotklo by sa to Spojeného kráľovstva či Spojených štátov.

Šéfka Európskej komisie pohrozila obmedzením vývozu vakcín mimo EÚ
Na snímke vakcíny proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Európska únia prehodnotí, či umožní vyvážať vakcíny proti ochoreniu COVID-19 do krajín, ktoré samotné očkovacie látky nevyvážajú alebo už zaočkovali výrazne viac obyvateľov. Vyhlásila to v stredu (17. 3.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v narážke na export vakcín do Spojeného kráľovstva či Spojených štátov.

EÚ podľa nej stojí na prahu tretej vlny nákazy. Únia má pritom problém s nedostatkom vakcín a snaží sa o to, aby mala prístup aj k vakcínam vyrobeným mimo svojho územia. „Ak sa situácia nezmení, budeme musieť prehodnotiť, ako vyvážať do krajín vyrábajúcich vakcíny, a to v závislosti od ich otvorenosti,“ vyhlásila šéfka únijnej exekutívy.

Prípadné obmedzenie môže ďalej skomplikovať už tak zložité vzťahy, ktoré má európsky blok necelé tri mesiace po definitívnom odchode Spojeného kráľovstva so svojou bývalou členskou krajinou najmä pre obmedzenie vzájomného obchodu a sporom o vakcíny.

Britský minister zahraničia Dominic Raab v stredu (17. 3.) vyhlásil, že oznámenie je v rozpore s doterajším ubezpečovaním Únie o zachovaní voľného vývozu vakcín. „Myslím si, že to bude chcieť nejaké vysvetlenie, pretože svet sa pozerá. Očakávame, že uistenie (od Komisie) a právne záväzné zmluvy o dodávkach budú dodržané. Úprimne, som prekvapený, že sa o tom vôbec bavíme,“ povedal Raab agentúre Reuters. Aj hovorca premiéra Borisa Johnsona uviedol, že ministerský predseda predpokladá dodržiavanie zmluvných záväzkov.

EÚ sa doteraz snažila neobmedzovať export vakcín vyrobených farmaceutickými firmami v Únii. Kým Komisia doteraz chcela k obmedzeniu siahnuť v záujme ochrany voľného trhu len výnimočne, niektoré krajiny ako Francúzsko či Taliansko presadzujú ráznejší prístup. „Chceme v exporte vidieť reciprocitu a vyváženosť. A sme pripravení využiť akýkoľvek nástroj, aby sme to dosiahli,“ povedala von der Leyenová.

„Stále čakáme na dávky, ktoré by prišli zo Spojeného kráľovstva,“ odkázala do Londýna Von der Leyenová. Z výroby v EÚ podľa nej zamierilo do Spojeného kráľovstva už desať miliónov dávok. Krajina minulý týždeň na kritiku reagovala vyhlásením, že svoj export nijako neobmedzuje. Zmluvy s výrobcami jej však zabezpečujú, že doma spotrebuje vyrobené vakcíny pre svojich obyvateľov a na vývoz nezostane.

Únia má podľa médií záujem tiež o časť z desiatok miliónov už vyrobených vakcín od rovnakej spoločnosti, ktoré sú v skladoch v USA. Američania ich však zatiaľ nemôžu používať, keďže tamojšie úrady látku schvália zrejme najskôr o niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet