Na hlavný obsah

Čaputová k Sputniku: O zverejnení zmluvy musí rozhodnúť príslušné ministerstvo

To do celej záležitosti podľa nej vnesie viac svetla.

Čaputová k Sputniku: O zverejnení zmluvy musí rozhodnúť príslušné ministerstvo
Na kombosnímke vľavo vakcína Sputnik V, vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR fotokoláž:RTVS

Zmluva o dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko by mala byť „príslušným spôsobom povinne zverejnená.“ Vyhlásila to vo štvrtok (15. 4.) po jej preštudovaní prezidentka Zuzana Čaputová.

Okrem zmluvy si vyžiadala aj list, v ktorom ruská strana požiadala o vrátenie vakcíny. Dôvodom malo byť podľa Ruského fondu priamych investícií (RDIF) to, že Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu (Európska sieť pre oficiálne laboratóriá pre kontrolu liečiv). Rovnako to tvrdil aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). Podľa neho sa výrobca Sputnika cítil mimoriadne poškodený tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu.

„Na základe preštudovania oboch týchto dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť,“ povedala prezidentka.

Je presvedčená o tom, že viac svetla do celej záležitostí vnesie zverejnenie zmluvy, o ktorom musí rozhodnúť príslušné ministerstvo. „Očakávam, že kým sa tak stane, verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny,“ dodala.

Čaputovej slová vo štvrtok potvrdila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ktorá rovnako videla oba spomínané dokumenty. Podľa ministerky z listu vyplývajú iné skutočnosti.

V súvislosti s možným zverejnením zmluvy o nákupe vakcín dodala, že predbežne môže povedať, „…že tu nie je dôvod na to, aby sa daná zmluva nepovažovala za zmluvu, ktorá je povinne zverejňovaná podľa infozákona.“

Čaputová vníma pozitívne, že agendu ohľadom vakcíny Sputnik V prebral minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. „Oceňujem jeho prísľub, že riešenie zmluvných vzťahov, proces povoľovania vakcíny, a s tým súvisiaca komunikácia už bude prebiehať štandardným spôsobom.“

Dodala, že cieľ vlády zabezpečiť pre občanov ďalšiu vakcínu, považuje za legitímny a správny. „Nesmie však byť ďalej prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť jej bezpečnosť a účinnosť.“

Rezort zdravotníctva zverejnenie zmluvy analyzuje

Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zodpovedne a rozvážne rieši problematiku týkajúcu sa vakcíny Sputnik V, reagoval na vyjadrenie prezidentky rezort. Dodal, že možnosť zverejnenia zmluvy aktuálne analyzuje. „Ostatné dielčie informácie vzhľadom na aktuálne zmluvné podmienky komentovať v tejto chvíli nemôžeme,“ uzavrela hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko