Na hlavný obsah

Fico označil vyhostenie diplomatov za falošnú solidaritu, podľa Krajniaka sa ruská reakcia dá predvídať

Minister práce a šéf Smeru-SD diskutovali v relácii O 5 minút 12.

Fico označil vyhostenie diplomatov za falošnú solidaritu, podľa Krajniaka sa ruská reakcia dá predvídať
Na snímke zľava predseda Smeru-SD Robert Fico a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: RTVS

Slovensko nemá iného tak dobrého priateľa ako Českú republiku, troch ruských diplomatov vyhostíme po výzve českej strany na solidaritu. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu (25. 4.) povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Výbuchy v muničných skladoch v roku 2014 vo Vrběticiach označil Krajniak za vážny incident.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vyhostenie diplomatov označil za falošný prejav solidarity, Slovensko malo Česku pomôcť iným spôsobom. „Treba prejaviť solidaritu výmenou spravodajských informácií,“ navrhol Fico a dodal, že išlo o uposlúchnutie pokynov. Šéf Smeru-SD nekonkretizoval, kto a aké pokyny vydal.

Fico dodal, že slovenská zahraničná politika by sa nemala „pozerať len na Západ“ a tiež, že svet má štyri svetové strany. Podľa expremiéra by Slovensko malo mať záujem na dobrých vzťahoch s Ruskou federáciou.

Reakcia Ruska sa dá predvídať, určite nebudú radi, uviedol minister práce a dodal, že ak by mal v niečom vyhovieť Česku alebo Rusku a musel by si vybrať, vybral by si Českú republiku.

Kolúzna väzba

Vláda sa podľa Krajniaka pravdepodobne dohodne na spoločnom návrhu zákona, ktorý by upravoval podmienky kolúznej väzby. Krajniak si myslí, že pôjde o vládny zákon. Reagoval tak na situáciu, kedy poslankyňa zo Sme rodina Petra Hajšelová do parlamentu predložila zákon o zmene podmienok kolúznej väzby, pričom nový návrh tohto zákona pripravuje aj šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Fico o Hajšelovej návrhu povedal, že v parlamente má širokú podporu a obsahuje dobrý základ na diskusiu. Väzba sa podľa Fica zneužíva na politické ciele, označil ju za nástroj mučenia.

Pandemická situácia sa podľa ministra práce zlepšuje, nemôže však vylúčiť, že Slovensko bude v budúcnosti čeliť tretej vlne. Krajniak by s prípadným ďalším uvoľňovaním opatrení počkal dva týždne.

Fico sa obáva indického variantu

Fico poznamenal, že v Smere-SD sú nervózni z vývoja pandemickej situácie v susedných krajinách, spomenul výskyt indického variantu koronavírusu v Česku.

Fico vyzval, aby vláda zastavila „nezmyselné testovanie“ antigénovými testami. Predlžovanie núdzového stavu označil za nezmysel, vláda sa podľa expremiéra obáva protestov, preto núdzový stav opakovane predlžuje. Premiér Eduard Heger (OĽANO) v nedeľu uviedol, že núdzový stav by sa mal predĺžiť. „V tomto stave ešte nie sme v štádiu, aby sme núdzový stav nemuseli predĺžiť.“ Alternatívou k núdzovému stavu by podľa Fica mohol byť pandemický zákon.

Krajniak z núdzového stavu vyzdvihol zákaz vychádzania po 20. hodine. „Zlom nastal vtedy, keď sme to nastavili,“ uviedol a pripustil, že táto hodina sa môže posunúť, ako to v Sobotných dialógoch spomínal minister životného prostredia Ján Budaj z OĽANO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko