Na hlavný obsah

Moskva kritizuje Prahu, odvoláva sa na prejav Zemana

Obvinenia Ruska sú podľa Kremľa "úplne neopodstatnené".

Moskva kritizuje Prahu, odvoláva sa na prejav Zemana
Na snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok (26. 4.) s odvolaním na nedeľný prejav českého prezidenta Miloša Zemana pred novinármi vyhlásil, že Česká republika bez dôkazov obvinila Rusko, čím napáchala mimoriadnu škodu vo vzájomných vzťahoch. Uviedla to agentúra TASS.

Moskva podľa nej upozorňuje na výroky českého prezidenta, „ktorý priznal, že v správach kontrarozviedky nie sú dôkazy o prítomnosti nejakých ‚ruských agentov‘ v muničnom sklade vo Vrběticiach“.

„V tejto súvislosti môžeme zopakovať ešte raz, že akékoľvek obvinenia Ruska v kontexte rôznych udalostí v Česku sú úplne neopodstatnené,“ povedal Peskov.

„Rozhlasovanie takých obvinení bez dôkazov a bez dôvodu je nezvyčajné, nepriateľské a odporuje záujmom národov oboch krajín a už to napáchalo mimoriadnu škodu v bilaterálnych vzťahoch,“ dodal.

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček neskôr v pondelok odmietol tvrdenie Zemana, že vyšetrovatelia pracujú s dvoma verziami výbuchu vo Vrběticiach. „Existuje jedna verzia. Prezident sa nie úplne šťastne pokúsil občanom za osem minút prerozprávať, čo sa stalo. My sme to pritom na vláde riešili asi hodinu. Zvládli sme prvú reakciu, teraz je to v rukách diplomatov,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet