Na hlavný obsah

Ruskí agenti boli v Bulharsku v čase viacerých výbuchov zbrojných skladov, ukazujú dáta

V krajine explodovala šestica skladov.

Ruskí agenti boli v Bulharsku v čase viacerých výbuchov zbrojných skladov, ukazujú dáta
Prázdne drevené debny ležia na ceste smerom k továrni na demontovanie výbušnín v októbri 2014 v bulharskej dedine Gorni Lom. Foto: TASR/AP

Zistené údaje ukazujú, že údajní ruskí agenti boli prítomní v Bulharsku v rokoch 2014 a 2015 v čase výbuchov v šiestich tamojších zbrojných skladoch, ktoré sa odohrali podľa rovnakého vzoru. Poukázala na to na svojom webe rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) v súvislosti s podobnými udalosťami vo Vrběticiach v Českej republike v roku 2014, ktoré teraz viedli k diplomatickému konfliktu medzi Prahou a Moskvou. Nová analýza a ďalšie dôkazy podľa stanice naznačujú možné spojenie ruskej vojenskej tajnej služby GRU s explóziami v Bulharsku.

Štyri sklady v Bulharsku explodovali postupne vo februári, v auguste, v októbri a v decembri pred siedmimi rokmi. Ďalšie nasledovali onedlho v marci a apríli 2015. Najtragickejšie následky mal výbuch muničného skladu v októbri 2014 v obci Gorni Lom na severozápade Bulharska, kde vtedy zomrelo 15 ľudí.

RFE/RL pripomenula, že k výbuchom došlo v čase vysokého napätia vo východnej Európe, ktoré vyvolala ruská invázia a anexia ukrajinského Krymského polostrova a vypuknutie separatistickej vojny podporovanej Ruskom na východnej Ukrajine.

Ukrajina zháňala výzbroj

V tom čase boli ukrajinské ozbrojené sily v katastrofálnom stave, chýbala im organizácia i poriadny výcvik a mali nedostatok zbraní aj výbavy. Ukrajinskí činitelia sa preto snažili rýchlo zohnať potrebnú výzbroj, aby mohla krajina čeliť lepšie vyzbrojeným a vycvičeným separatistickým bojovníkom, medzi ktorými boli príslušníci ruskej armády, čo však Moskva poprela. A Bulharsko má značný zbrojný priemysel a obchod so zbraňami.

Údaje zverejnené medzinárodnou investigatívnou skupinou Bellingcat ukazujú, že v roku 2014 – v marci, v septembri, v novembri a v decembri – bol v Bulharsku aspoň štyrikrát ruský občan Vladimir Mojsejev, a to pod pseudonymom Vladimir Popov. Túto krajinu ešte raz navštívil v nasledujúcom roku. Všetky tieto jeho cesty sa uskutočnili okolo dátumov, kedy explodovali sklady.

Na mape Bulharska zobrazené miesta výbuchov muničných skladov medzi februárom 2014 a aprílom 2015.Foto: rferl.org
Foto: rferl.org

RFE/RL v tejto súvislosti poznamenala, že úrady v Čiernej Hore preverovali spojenie Mojsejeva s údajne chystaným prevratom v roku 2016. Z nevydareného pokusu o zvrhnutie prozápadného prezidenta Mila Djukanoviča obviňujú ruskú GRU.

Záhadné ochorenia obchodníka so zbraňami

V rozpätí februára a apríla 2014 priletelo podľa letových údajov do Bulharska najmenej šesť ďalších Rusov, ktorých neskôr označili za agentov vojenskej rozviedky. Bol medzi nimi aj Denis Sergejev, ktorého krycie meno bolo Sergej Fedotov. Sergejev pritom priletel v apríli do Burgasu s ďalším pravdepodobným agentom Jegorom Gordijenkom (krycie meno Georgij Gorškov). Ich prítomnosť v krajine sa zhodovala s dvoma náhlymi a záhadnými ochoreniami, ktoré medzi 28. aprílom a 4. májom takmer zabili obchodníka so zbraňami Emiliana Gebreva. Experti neskôr oznámili, že Gebreva otrávili rovnakou nervovoparalytickou látkou novičok ako o tri roky neskôr v anglickom Salisbury bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa.

Podľa médií v sklade vo Vrběticiach, ktorý v roku 2014 dvakrát explodoval, bola munícia patriaca Gebrevovi a možno mala smerovať na Ukrajinu. Gebrev tento týždeň podľa agentúry BGNES najprv poprel, že by vo vrbětickom sklade mal svoj tovar. Neskôr však pripustil, že časť munície mu vo Vrběticiach patrila.

Česká republika sa pre dôvodné podozrenie na zapojenie príslušníkov ruskej tajnej služby do výbuchu skladu munície vo Vrběticiach v sobotu (17. 4.) rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády. Polícia v tejto súvislosti vyhlásila pátranie po dvoch ruských občanoch, ktorí sa preukazovali cestovnými dokladmi na mená Alexander Petrov a Ruslan Boširov.

Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov, ktorých obvinili v prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Podľa fotografií aj mien z pasov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví zo Skripaľovej otravy v Salisbury a ktorých investigatívne médiá označili za agentov GRU.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet