Na hlavný obsah

Rusko vyhostí troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve

Rusi zareagovali na krok Slovenska.

Rusko vyhostí troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve
Na snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko vyhostí troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve v odvete za krok Slovenska, ktoré minulý štvrtok (22. 4.) vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zamestnancov ruskej diplomatickej misie v SR. Urobilo tak na znak solidarity s Českou republikou v kauze výbuchov v muničných skladoch vo Vrběticiach. Traja Rusi podľa medializovaných informácií pôsobili na Slovensku ako agenti s diplomatickým krytím.

Územie Ruska budú musieť do týždňa opustiť aj dvaja zamestnanci litovského veľvyslanectva a po jednom zamestnancovi diplomatických misií Lotyšska a Estónska, informovali agentúry RIA Novosti a TASS s dovolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Slovenskému veľvyslanci Ľubomírovi Řehákovi „bolo povedané, že rozhodnutie slovenských úradov prejaviť pseudosolidaritu s Českom a jeho provokačnou protiruskou kampaňou poškodzuje tradičné priateľské rusko-slovenské vzťahy a konštruktívnu bilaterálnu spoluprácu,“ uviedlo ministerstvo podľa TASS.

„Samozrejme, že je to zásah do chodu našej ambasády, pretože traja kolegovia, ktorí budú musieť opustiť Ruskú federáciu, nám budú chýbať. Ale verím, že sa s tým vyrovnáme, urobím maximum preto, aby naša ambasáda v Moskve fungovala,“ povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Poukázal, že ide o recipročný symetrický krok z hľadiska jeho rozsahu i času, ktorý dostali diplomati na opustenie Ruska a doplnil, že ide o situácie, ktoré diplomacia pozná.

„Vedúcim diplomatických misií bol tlmočený rezolútny protest proti provokatívnemu a neodôvodnenému vyhosteniu zamestnancov ruských veľvyslanectiev v týchto pobaltských štátoch,“ konštatovalo ďalej ruské ministerstvo na adresu krokov Vilniusu, Rigy a Tallinnu. Tie podľa neho „pokračujú v otvorene nepriateľskom kurze voči našej krajine a nevyberané kroky proti Rusku skrývajú za pseudosolidaritu s Českou republikou“.

Estónsko, Lotyšsko a Litva 23. apríla oznámili, že vyhosťujú ruských diplomatov, ktorých obvinili z konania v rozpore s ich štatútom. Lotyšsko a Estónsko vyhostili po jednej osobe, Litva dve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet