Na hlavný obsah

Starší má prednosť. Dlhšie čakanie na očkovanie zrejme súvisí s prioritou pre seniorov

Na rad sa v čakárni dostanú najskôr starší.

Starší má prednosť. Dlhšie čakanie na očkovanie zrejme súvisí s prioritou pre seniorov
Očkovanie proti koronavírusu v Trenčíne. Foto: TASR

Pokiaľ termín na očkovanie neprichádza hneď po registrácii do čakárne na očkovanie, nejde o chybu. Termín dostanú záujemcovia až vtedy, keď sa dostanú na rad, upozorňuje na sociálnej sieti rezort zdravotníctva, ktorý reaguje na najčastejšie otázky v súvislosti s očkovaním.

„Koľko to bude trvať závisí od toho, koľko ľudí starších od vás sa hlási, alebo bude hlásiť na očkovacie centrá, na ktoré ste sa prihlásili. Termíny sa prideľujú podľa veku,“ upozorňuje ministerstvo a dodáva, že pri registrácii nejde o to, kto sa ako rýchlo do systému prihlásil, ale o to, aký je jeho vek.

„Najpravdepodobnejší dôvod, prečo vám doteraz neprišiel termín, je to, že v čakárni bolo na vami vybrané očkovacie miesta registrovaných ešte stále dosť ľudí starších, ako ste vy,“ vysvetľuje rezort. Podľa posledných údajov bolo k 20. aprílu v čakárni zaregistrovaných celkovo 161 521 ľudí.

Rýchlejšie sa dočkáte, ak čakáte na AstraZenecu

Môže sa ale stať, že termín dostanú skôr ľudia okolo štyridsiatky. Je to spôsobené aktuálne platnou očkovacou stratégiou, podľa ktorej sa vakcínou od AstraZenecy očkujú ľudia vo veku 40-59 rokov a vakcínou od Pfizeru a Moderny ľudia nad 60 rokov. „Dopyt po očkovaní vakcínou AstraZeneca bol vo viacerých regiónoch nižší, a preto sa mnohí, aj relatívne mladí ľudia, dostali na rad pomerne rýchlo,“ konštatuje ministerstvo s tým, že dopyt po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna je vyšší a preto je možné, že ľudia zaregistrovaní v kategórii nad 60 rokov musia čakať, kým sa zaočkujú starší záujemcovia.

Ďalším dôvodom dlhšieho čakania na termín môže byť aj výber len jedného vakcinačného centra, alebo technické problémy na strane Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) počas prvých dní spustenia čakárne, o ktorých už ministerstvo viackrát informovalo. Rezort v týchto prípadoch (registrované len jedno centrum, alebo očkovanie počas prvých dní) odporúča registráciu si upraviť, prípadne pridať ďalšie očkovacie centrá. „V súčasnosti očakávame väčšie dodávky vakcín od Pfizeru a pracujeme na zavedení noviniek do Čakárne, aby sa proces očkovania zrýchlil ešte viac,“ dodáva ministerstvo zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko