Na hlavný obsah

Sulík chce zakročiť proti pseudoaktivistom, štát pripravuje zmenu legislatívy

Chce zobrať "živnú pôdu rôznym Marcelom Slávikom."

Sulík chce zakročiť proti pseudoaktivistom, štát pripravuje zmenu legislatívy
Na snímke zľava primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

V rebríčku Doing Business sa Slovensko prepadlo na 45. miesto. Všetky okolité krajiny sú na tom lepšie, ale to je napríklad aj africká Rwanda. Problémom je dĺžka stavebných konaní. Trvá to aj rok či rok a pol, kým investori získajú stavebné povolenie. V pondelok (19. 4.) to skonštatoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý avizoval, že chce zakročiť proti tzv. pseudoaktivistom.

Do popredia dal Marcela Slávika, ktorý je predsedom Združenia domových samospráv (ZDS) a podľa dávnejšie medializovaných informácií žiada od developerov financie za to, že ich projekty nebude pripomienkovať, a tým zdržiavať tempo výstavby. „Vo februári mi emailom prisľúbil, že s touto kontraproduktívnou činnosťou prestane, svoj záväzok nedodržal,“ podotkol Sulík. Podľa ministra ide o zneužívanie nástroja. Poukázal na to, že Slávik tvorí 80 % podaní stavebných úradov. Ide o 1 050 rozhodnutí o odvolaniach, ktoré urobili len kvôli nemu. Dotknutými sú podľa Sulíka investori i samosprávy.

„Nastaví si automat tak, že sa ozve na poslednú chvíľu. Naťahuje čas a je to krajne nekorektné a škodlivé pre slovenskú ekonomiku. Mám v náplni práce takýmto Slávikom capnúť po rukách, aby s tým prestali,“ povedal Sulík. Dodal, že štát pripravuje zmenu legislatívy, aby zobral „živnú pôdu rôznym Marcelom Slávikom.“ Malo by dôjsť k zmenám v stavebnom zákone, ktoré pripravuje Sulík spolu s podpredsedom vlády pre legislatívu Štefanom Holým (Sme rodina), aby zabránili naťahovaniu stavebných konaní.

Podľa primátora Banskej Bystrice Jána Noska (nezávislý) môže samospráva pri investičnom zámere stratiť aj deväť mesiacov a mestá či kraje tak prichádzajú o významné peniaze. Spomenul napríklad prestavbu športovísk či revitalizáciu mestskej plavárne. „Máme problém posúvať sa ďalej, tieto projekty stoja,“ zdôraznil s tým, že podľa neho nie je žiaden primátor, ktorý by so Slávikom neprišiel do kontaktu.

„Ide o roky trvajúce nekalé praktiky, nejde o skutočný záujem. Vnímame to ako zásterku na obohatenie sa,“ doplnil Nosko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika