Na hlavný obsah

V areáli českej ambásady v Moskve je rušno, píšu ruské médiá

Dvadsať zamestnancov sa pripravuje opustiť krajinu.

V areáli českej ambásady v Moskve je rušno, píšu ruské médiá
Český veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka. Foto: TASR/AP

V objekte českého veľvyslanectva v Moskve sú od pondelkového (19. 4.) rána viditeľné prípravy na odchod 20 zamestnancov ambasády, ktoré Rusko označilo za nežiaduce osoby, všímajú si ruské médiá. Česká ambasáda pre zaneprázdneného veľvyslanca Vítězslava Pivoňku odkazuje novinárov s otázkami na hovorcu ministerstva zahraničia.

Čas odletu vyhostených Čechov z Moskvy zatiaľ nie je známy. Český minister vnútra a dočasný minister zahraničných vecí Jan Hamáček v nedeľu (18. 4.) v Českej televízii povedal, že pre nich krajina vyšle vládny špeciál, keďže dostali na odchod z krajiny len o niečo viac ako 24 hodín.

Podľa Českej televízie pre vyhostených Rusov priletí v pondelok do Prahy ruský vládny špeciál Iľjušin Il-96, ktorý pri cestách používa aj ruský prezident Vladimir Putin. Lietadlo by malo na Letisku Václava Havla v Prahe pristáť o 15:00 h. a odletieť o dve hodiny neskôr.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Spravodajcovia agentúry RIA Novosti a denníka Izvestija dopoludnia informovali, že v objekte českého veľvyslanectva sa do vozidiel s diplomatickými značkami nakladajú kufre, krabice a ďalšie veci. „Narastá počet áut na území (veľvyslanectva), automobily vychádzajú z brány a parkujú pri hlavnom vchode. K jednej budove prišiel mikrobus,“ napísala RIA Novosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet