Na hlavný obsah

V niektorých nemocniciach je situácia stále zlá. Žilinská ide na maximum

Zlepšená epidemická situácia sa netýka všetkých krajov.

V niektorých nemocniciach je situácia stále zlá. Žilinská ide na maximum
Starostlivosť o covidových pacientov. Foto: RTVS

Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina neklesá. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková, aktuálne sa v pandemických pavilónoch starajú o 99 pacientov. Len za stredu (31. 3.) prijali ďalších 14 pacientov s ochorením COVID-19.

Lôžka jednotky intenzívnej starostlivosti a s podporou ventilácie sú v žilinskej nemocnici naďalej plne obsadené. „V médiách čoraz intenzívnejšie zaznievajú správy o zlepšení epidemickej situácie a poklese pacientov v nemocniciach, no v Žilinskom kraji takýto trend v žiadnom prípade nemôžeme potvrdiť. V Žiline sa stále pohybujeme na hranici 100 hospitalizovaných pacientov a našich kolegov v COVID pavilónoch cez sviatky určite nečakajú voľnejšie dni,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Dramatická situácia v nemocnici vyvrcholila v prvej polovici marca, keď bolo obsadených rekordných 106 COVID lôžok. „Rapídne pribúdal počet pacientov v kritickom stave, ventilátory sa nezastavili a, bohužiaľ, doteraz sme z tohto vrcholu krivky nespadli. Nemocnice v Žilinskom kraji sú v zlej situácii,“ zdôraznil riaditeľ žilinskej nemocnice.

Upozornil, že FNsP Žilina ako krajská koncová nemocnica navyše zabezpečuje starostlivosť pre štvrťmiliónovú spádovú oblasť aj vrátane akútnych prípadov mimo COVID-19. „Prvé teplé počasie vždy prinesie viac exteriérových aktivít, s čím sa zase spájajú početnejšie úrazy na turistike, cyklistike alebo mnohé iné, ktoré končia na našom urgentnom príjme. Aktuálne je to pre našu nemocnicu veľmi ťažké obdobie,“ skonštatoval Stalmašek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko